Hillevi Engström. Flickr.com (CC)

Den svenska regeringen fördömer den nya antihomolagen i Uganda. De håller inne bistånd på 6,5 miljoner kronor. “Vi tänker fortsätta hjälpa människorna men inte regeringen”, säger biståndsminister Hillevi Engström till SVT. 

I förra veckan skrev Ugandas president under den nya lagen som gör det möjligt att döma homosexuella till långa fängelsestraff. Danmarks och Norges regeringar var snabba med att styra om biståndet, men Sverige avvaktade. Då sa Hillevi Engström till SVT att regeringen ville försäkra sig om att Sveriges agerande inte gör att situationen för hbt-personer blir värre.

Nu har regeringen tänkt om. I dag förklarar Hillevi Engström att de kommer att frysa delar av biståndspengarna, 6,5 miljoner kronor till en början. Delen som hålls kvar är “stat till stat-stödet”, som är en tredjedel av det totala biståndet.

Det är ännu oklart hur man i fortsättningen ska betala ut bistånd till Uganda för att stödja befolkningen. Under våren ska regeringen ta fram en ny strategi i frågan.

– Vi tänker fortsätta att bidra till att hjälpa landet och människorna, men inte på det sättet som var tidigare, säger Engström till SVT.

Från början var den nya antihomolagen tänkt att kunna rendera i dödsstraff för en homosexuell person. Det lagförslaget ändrades och nu är maxstraffet livstids fängelse. En person som känner till att någon är homosexuell men inte polisanmäler det kan få upp till sju års fängelse.

– När man tittar närmare på lagen är den avskyvärd, säger Hillevi Engström till SVT.