Elisabeth Svantesson (M) kommer att ta stafettpinnen för att jobben ska bli fler. Det sa regeringens nya arbetsmarknadsminister på en presskonferens på tisdagen.
Men hennes bakgrund som medlem i Livets ord ville hon inte kommentera närmare.
– Det är privat, sa Elisabeth Svantesson.

Presskonferensen med de två nya ministrarna, Elisabeth Svantesson och Hillevi Engström, inleddes med att statsministern berättade om varför han nu förändrar i regeringen.
– Det är hur man lyckas med jobben som avgör hur man lyckas med allt annat, sa Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt lyfte fram att Elisabeth Svantessons har en ekonomie licentiatexamen om hur nyanlända invandrare ska komma in på arbetsmarknaden.
– Det gör henne särskilt lämpad som arbetsmarknadsminister.

Elisabeth Svantesson har också en bakgrund som lärare i den kristna frikyrkan Livets ord och har varit informationssekreterare i anti-abortorganisationen Ja till livet. I mitten på 1990-talet deltog hon även i en anti-abortdemonstration i Stockholm.
– Det kommer inte att ha kopplingar till den portfölj som Elisabeth har ansvar för, svarar statsministern.

Den tillträdande arbetsmarknadsministern sa sig vara entusiastisk inför sitt nya uppdrag och förklarade att hon är hedrad och glad för att hon nu får “ta över stafettpinnen”. Men när journalister ställde frågor om hennes kristna bakgrund var hon mer förtegen.
– Vilken kyrka jag går till tycker jag är en privat fråga.

Varför gick du med i Livets ord?
– Jag flyttade till Örebro, säger Elisabeth Svantesson.

På frågan om hon i dag tar avstånd från sitt abortmotstånd svarade hon också svävande.
– Det är en komplex fråga som inte är lika svart eller vit för mig i dag som den var tidigare. Men jag sitter i riksdagen och ställer mig bakom svensk abortlagstiftning.

Fredrik Reinfeldt fick frågan om han hade kunnat tänka sig att ta med Elisabeth Svantesson i en regering om hon fortfarande varit aktiv i Livets ord.
– Det har jag inte behövt ta ställning till, var hans kommentar.

På presskonferensen fanns även den avgående arbetsmarknadsministern Hillevi Engström med. Hon kommer nu att efterträda Gunilla Carlsson som biståndsminister. Av flera kommentatorer har omplaceringen av Engström tolkats som att statsministern ger hennes arbete ett underbetyg. Men på en direktfråga om det är så omplaceringen ska tolkas svarade Reinfeldt undanglidande.
–  Jag tycker att hon har lyckats väl med att beskriva den besvärliga situation vi har, förklarade han.