Sverige ska enligt lag inte sälja vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter. Men svensk vapenindustri får i hemlighet statligt stöd att exportera vapenmateriel till diktaturer i Mellanöstern och Afrika, avslöjar Expressen på onsdagen.

Försvarsexportmyndigheten (FXM) stöttar i hemlighet svenska vapentillverkare att sälja vapen till diktaturer som Förenade Arabemiraten och Oman.

Enligt uppgifter till Expressen försöker företaget BAE Systems Bofors just nu att sälja automatkanoner och vapenplattformar för kulsprutor till Förenade Arabemiraten. Den politiska oppositionen är kritisk till att statliga myndigheter agerar mellanhand i kontroversiella vapenaffärer med diktaturer.
– Det är fel helt enkelt. Jag vill inte skicka vapen som kan användas av ett icke-demokratiskt land mot dess egen befolkning, säger Urban Ahlin (S), utrikespolitisk talesperson och ledamot i krigsmaterielutredningen, till Expressen.

2011 fattade en majoritet i riksdagen beslut om att skärpa lagstiftningen för vapenexport till diktaturer. Men hur de nya reglerna ska se ut är fortfarande under utredning.

I dag är Sverige det land som efter Israel och Ryssland säljer mest vapen per capita, varav en stor del av exporten går till diktaturer i Mellanöstern och Nordafrika. Förra året exporterade svenska vapentillverkare vapenmateriel för sammanlagt 13,9 miljarder kronor.