Bild: Flickr.com/wrote/CC

Säkerhetspolisen (Säpo) pressar internet- och teleoperatörer för att få tillgång till kundernas telefon- och mejluppgifter. Det avslöjar Sveriges Radios Ekots dolda inspelning. 

Säpo vill att operatörer automatiskt ska lämna ut uppgifter om privatpersoners data- och telefontrafik. Flera operatörer vägrar eller är tveksamma till att införa systemet.

På tisdagen avslöjar Ekot, med en dold inspelning, hur Säpo försäkrar att abonnenterna aldrig behöver få veta på vilket sätt operatörerna väljer att samarbeta med Säpo och övriga rättsväsendet.

– När vi tecknar de här avtalen så åtar vi oss också att inte berätta vilka vi har avtalen med och vilken teknisk lösning vi har valt. Men just de här tekniska bitarna, när vi har gjort överenskommelsen, det går vi aldrig ut och pratar om. Det är en hederssak för oss, säger Kurt Alavaara, signalstrategisk rådgivare på Säpo, i inspelningen.

Flera operatörer ska ha varit med om möten med Säpo och ansatts med hårda känsloargument där Säpo hävdar att operatörernas ovilja till samarbete kan spela terrorister i händerna, berättar Ekot.

Jon Karlung, vd för internetleverantören Bahnhof, bandade det senaste mötet med Säpo med en dold mikrofon. På inspelningen hörs det hur Säpos Kurt Alavaara pressar Karlung, som ifrågasätter den automatiska överföringen av kundernas telefon- och mejluppgifter.

– Vi misstänker en terrorattack i Stockholms city och får in information som gör att det är värdefullt för oss att undanröja. Och det här får vi på fredag kväll klockan 20 utanför kontorstid. Svaret, med manuell hantering, innebär att vi får leveransen på måndag förmiddag. Då smäller det i Stockholm city med 800 döda. Jag tror inte att man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden.

Säpochefen Johan Sjöö anser att debatten är överdriven.

– Vi märker att diskussionen gärna drar iväg. Den lagstiftning som finns har gällt väldigt länge, det är inga nya befogenheter och vi kommer inte få någon ny typ av informationen. Det här är bara en teknisk lösning för att få det vi redan har rätt till. Beslutsgången är precis densamma, säger Johan Sjöö till Sveriges Radio.

Det var i november det blev känt att Säpo vill komma åt data direkt från teleoperatörer.