Socialdemokraterna går till val på eget valmanifest, men är beredda att samarbeta med borgerliga partier efter valet nästa höst. Det skriver Stefan Löfven och Carin Jämtin på DN Debatt på fredagen.

I dag skriver Socialdemokraterna på Dagens Nyheters debattsida att de är beredda att regera över blockgränserna vid en valvinst 2014. Inget parti kan i dag förutse vilka de kommer att bilda regering med efter valet, konstaterar de Socialdemokratiska företrädarna. Två av allianspartierna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, riskerar att åka ur riksdagen.

“Vilken status har ett eventuellt gemensamt borgerligt valmanifest för en moderatledd regering efter valet där inte samtliga av dagens fyra borgerliga riksdagspartier igår”, skriver Löfven och Jämtin.

Framför allt ser Socialdemokraterna en naturlig samarbetspartner i Miljöpartiet, men säger sig vara redo att samarbeta brett för att Sverige ska få en handlingskraftig regering. “Vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs.”

Dagens Arena återkommer med en analys av Socialdemokraternas utspel.