Skulle det ha varit val i november hade Sverige fått en rödgrön regering. Samtliga allianspartier håller sig kvar över riksdagsspärren – och Sverigedemokraterna har vuxit till tredje största parti.

De tre rödgröna partierna får i Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning (PSU) får 49,8 procent av väljarstödet. Alliansens fyra partier får sammanlagt 39,7 procent. Sverigedemokraterna har vuxit mest sedan SCB:s undersökning i våras och ökar med 1,6 procentenheter till 9,3 procent.

Undersökningen har genomförts som telefonintervjuer med  5 267 personer röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Personerna har fått svara på frågan: “Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”

I förhållande till riksdagsvalet 2010 har Moderaterna gjort statistiskt säkerställda nettoförluster på cirka 1,9 procent till Socialdemokraterna, och lika stort antal moderatväljare har flyttat sig till Sverigedemokraterna.

– Det visar att vi har väljare som rör sig mellan partierna i mellanvalsperioder. När vi går in i en valrörelse kommer man att ta ställning till vilket regeringsalternativ som man har mest förtroende för. Jag känner mig trygg i att vi kan vinna tillbaka de lättrörliga väljarna när vi kan ge besked i valrörelsen om hur jobben ska bli fler och hur vi ska hålla ordning och reda på ekonomin, säger Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna, till Aftonbladet TV.