Foto: Jon Andersson/Pixabay/Wikimedia

Fotbolls-VM Internationella fotbollsförbundet Fifa har gjort alldeles för lite för att sätta press på Qatar att skapa drägligare villkor för landets migrantarbetare inför fotbolls-VM. Det menar Olof Lundh, sportjournalist och aktuell med en ny bok om Qatar-VM, i det senaste avsnittet av Dagens Arenas nyhetsfördjupande podd Magasinet.

Om några veckor är det dags för avspark i fotbolls-VM i Qatar, ett land som fått massiv kritik för behandlingen av migrantarbetare och bristen på mänskliga rättigheter. I en uppmärksammad artikel i brittiska The Guardian från 2021 hävdades det att över 6500 migrantarbetare dött i Qatar sedan landet tilldelades VM 2010. Siffran är omdiskuterad men människorättsorganisationen Amnesty konstaterar i alla fall  att oproportionerligt många dör i den här typen av arbeten”.

-Det är omöjligt att veta hur många som har dött. Men det är klart att det dött alldeles för många människor. Qatar borde ta reda på varför folk har dött och om folk kört slut på sina kroppar av att jobba i värmen, säger Olof Lundh i det senaste avsnittet av Dagens Arenas nyhetsfördjupande podd Magasinet.

Det finns hur som helst fog för att rikta massiv kritik mot landets behandling av gästarbetare, menar Olof Lundh som själv träffat flera migrantarbetare under sina besök i landet.  

-Det räcker att man sitter med en taxichaffis som berättar att han kör 14 timmar om dagen 6-7 dagar i veckan och inte träffat sin familj på ett år eller höra den 45-årige gästarbetaren som berättar att han är helt slut men säger att han gör det för att hans barn inte ska behöva åka dit och jobba. 

Amnesty har bland annat krävt att internationella fotbollsförbundet Fifa ska använda intäkterna från VM till att gottgöra migrantarbetarna. Men hittills har Fifa gjort lite för att sätta press på Qatar att skapa drägligare villkor för migrantarbetarna. 

-Hade Fifa velat ändra det här hade man kunnat sätta Qatar under tryck.Men det har man inte gjort. Det är bara att hoppas att sponsorer och liknande agerar och får Fifa på andra tankar, säger Olof Lundh. 

Frågan om det moraliska att lägga VM i ett land med en sådan brist på mänskliga rättigheter har blivit en stor fråga i Sverige de senaste åren. Men medvetenheten i Sverige kring de här frågorna är ganska ny, enligt Olof Lundh. Tre av Sveriges största fotbollsstjärnor: Zlatan Ibrahimovic, Kosovare Asllani och Caroline Seger spelade till exempel för Qatarägda Paris Saint- Germain fram till 2016. Men då var det ingen stor fråga i Sverige, enligt Olof Lundh.

-Jag tror inte att någon av dem någonsin fick en fråga kring problematiken i att en del av deras löner kanske kom direkt eller indirekt från ett land som lever på den här moderna slavhandeln, som inte har pressfrihet och där homosexualitet är förbjudet. I dag är vi vakna på det på ett annat sätt

Det har förts en diskussion om journalister över huvud taget ska åka till Qatar och rapportera från VM. I sin bok för Olof Lundh ett långt resonemang om varför han tycker att det är viktigt att åka till Qatar-VM.

-För mig är det en självklarhet att åka till VM. Det är viktigt att skildra det som sker och ställa frågor. Jag kan inte förstå de som ifrågasätter att journalister ska åka till Qatar, säger han. 

Många fotbollsfans brottas också med frågan om man genom att titta på VM ger legitimitet åt Qatars regim, och om man därför ska låta bli att titta. Olof Lundh påminner om att det är en större fråga än så. 

 -Även om vi bojkottar Qatar-VM så försvinner inte alla andra kopplingar som att Sverige öppnar ambassader och handlar med de här länderna. Vi måste bredda frågan och fråga oss hur vi i Sverige förhåller oss till de här diktaturerna. Sen är det naturligtvis upp till var och en om man vill titta. 

Olof Lundh är sportjournalist på TV4, C More och Fotbollskanalen och aktuell med boken Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport. Ni kan lyssna på hela podden här eller på andra ställen där poddar finns.