Den nazistiska gruppen Svenska Motståndsrörelsen låg bakom den våldsamma attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i söndags. De är en del av en ny generation våldsamma nazister, visar DN:s granskning i dag.

En stor del av de som anhölls för attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp är under 20 år och tidigare dömda för brott. Det visar Dagens Nyheters granskning av de 24 personer som greps och anhölls efter demonstrationen som anordnades av nätverket Linje 17 i söndags.

En av de gripna är en 28-årig man från Stockholms län som 2008 blev dömd för dråpförsök efter att ha knivskurit en vänsteraktivist i halsen.

Till Dagens Nyheter säger historikern Mats Deland att SMR är en direkt arvtagare till den nazistiska organisationen VAM. Ledaren Klas Lund är dömd för dråp och rån och är inte ensam i organisationen om att ha begått grova brott.

– Den här organisationens själva syfte är att utöva våld. ETt av de mest kända och tidiga dåden är mordet på Björn Söderberg 1999. Medlemmar i den här gruppen har begått en rad mord under 1990- och 2000-talet, säger Mats Deland till DN.

Enligt Mats Deland kan vi nu se början på en ny våg av nazistiska våldsbrott.

– Man kan säga att det här är tredje våldsutbrottet, det första var 1991-1992, då hamnade i stort sett alla i fängelse. Sedan var det ett nytt runt 1999, även det ledde till att en stor del av SMR hamnade i fängelse. Vi lär se samma historia igen, det är bara att hoppas att ingen stryker med, säger Mats Deland.