Foto: Flickr/Erich Ferdinand
Foto: Flickr/Erich Ferdinand

Avtal17 Även Målareförbundet har nu  löst konflikten med arbetsgivarna utan strejk. Ett treårigt avtal med sammanlagt avtalsvärde på 6,5 procent och låglönesatsning blev klart i går  den 26 maj, och varslet är återkallat.

Måleriavtalets löner höjs med 2,2 % år ett, 2,0 % år två, 2,3 % år tre.

Det innehåller även en låglönesatsning för lägst betalda servicearbetare, 2 timmar mer arbetstidsförkortning per år, totalt 40 timmar och utbyggd extrapension med 0,5 procent under avtalsperioden.

Extra pension även till medlemmar med sjuklön, graviditetspenning och föräldralön, ny och förbättrad utbildningsplan för lärlingar, riktade höjningar i ackordsprislistan.

Till detta även en reglering om separata omklädningsrum för män och kvinnor samt en arbetsgrupp om ökad jämställdhet i måleribranschen.

Målareförbundet framhåller även att de stoppat möjlighet för arbetsgivaren att förlägga ordinarie arbetstid mellan klockan 05:00 och 20:00, möjlighet för arbetsgivaren att förlänga arbetsdagen upp till 15 timmar, möjlighet för arbetsgivaren att stycka upp arbetsdagen i olika delar och att ta bort betald ledighet ur kollektivavtalet.

Förhandlingschef Peter Sjöstrand är nöjd och lyfter bland annat den extra pensionsavsättning som ger runt en tusenlapp mer i månaden i pension.

– Jag är också stolt över att vi avvärjt attackerna på arbetstidens förläggning med tidiga morgnar och sena kvällar och till och med delade turer, säger han i ett uttalande.

Måleriföretagens vd Björn Hellman är inte lika positiv och menar att det bud de tidigare gav hade varit bättre för målarna.

– I inledningen till avtalsförhandlingarna hade vi en vision om att tillsammans med Målareförbundet omvandla vårt otidsenliga kollektivavtal till ett modernare och mer flexibelt avtal som utgår ifrån det enskilda måleriföretaget och den enskilde medarbetaren. Vi är övertygade om att en sådan förändring skulle göra det mer attraktivt för måleriföretag att teckna kollektivavtal.  Passar det både arbetsgivare och arbetstagare så ska det finnas möjlighet att komma överens om andra lösningar än de stelbenta regler som gäller idag.

– Tyvärr verkar Målareförbundet inte vara det minsta intresserade av att vidareutveckla måleribranschen, säger han på arbetsgivarnas hemsida.

Kollektivavtalet på målarområdet omfattar cirka 1 400 måleriföretag och cirka 11 000 målare.