Stefan Löfven kallade på tisdagen till presskonferens om PISA-rapporten som visar hur den svenska skolan tappar mest i världen. “Jag är genuint orolig”, säger socialdemokraternas partiledare.

Den internationella kunskapsundersökningen PISA 2012 blev en kalldusch för den svenska regeringen. Svenska 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturkunskap har försämrats sedan förra mätningen. I dag har Sverige den sämsta kunskapsutvecklingen av alla OECD-länder.

Skolverkets generaldirektör, Anna Ekström, beskriver läget som “allvarligt”. Socialdemokraternas partiledare är av samma uppfattning.

–  Vi håller på att förlora någonting, en skola som ger bra utbildning och har hög likvärdighet, säger Stefan Löfven till den samlade presskåren på Socialdemokraternas huvudkansli på Sveavägen.

Enligt Socialdemokraterna har alliansregerigen prioriterat skattesänkningar framför satsningar på skolan.

–  Det här är ett ytterst dåligt resultat, det har regeringen skulden för.

Tidigare i dag har även utbildningsminister Jan Björklund (FP) kommenterat PISA-undersökningen. Han menar att utslaget är ett resultat av den socialdemokratiska skolan för 2006.

– Den nedåtgående kurvan var skälet till att vi genomförde den nya skolreformen 2011, säger han, och tillägger att det tar tid innan reformerna slår igenom.

Det krävs mer lärarledd undervisning och mindre självständiga uppgifter för eleverna, anser utbildningsministern. Han poängterar även att trycket på lärarutbildningen har ökat, men att utbildningen även är i behov av reformering. Folkpartiet driver linjen om att skolan bör återförstatligas.

– Men det finns det inget stöd för ännu, säger han.

Stefan Löfven anser att Jan Björklund “förnekar sin egen betydelse” för den svenska skolans utveckling. Men framför allt tycker han att ansvaret ligger på statsministern.

– Reinfeldt fortsätter att inte prioritera skolan, säger Löfven.

Nu krävs det en nationell samling för att skolan ska komma på rätt utveckling, menar han. Även Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson, deltog i Socialdemokraternas pressträff om PISA-rapporten och tycker att den sänder en allvarlig signal till politikerna.

– Så sent som 2003 tillhörde Sverige toppen i OECD när det gäller läsförmåga. Nu ligger vi i nedre delen, det betyder väldigt mycket, säger han.

– Dåliga resultat drar isär samhället, det gör Sverige till ett sämre land.

Om en sak är Stefan Löfven överens med Jan Björklund.

– Det kommer att ta tid att vända den negativa trenden i skolan, säger han.