Foto: Omar Medina Films / Pixabay

Poddtips I år lanserade Dagens Arena en ny intervjupodd! För den samhällsintresserade poddlyssnaren kommer här hela menyn, så du inte missar något. Bara att klicka och lyssna.

Först ut var ett snack med Stefan Koskinen, förbundsdirektör på arbetsgivarorganisationen Almega, som berättade varför han älskar politisk påtryckning på arbetsmarknadens parter, att lockouter är bra och att hans organisation hoppas vara på väg ut ur slyngelåldern. Det avsnittet hittar du här.

I andra avsnittet träffade vi filantropen Per Arwidsson som har byggt upp en miljardförmögenhet, inte bara en gång utan två gånger, och som nu vill att tillgångarna ska återföras till samhällets bästa genom hans egen stiftelse. Det hör du här.

Därefter hälsade vi på hos Villaägarnas chefekonom Håkan Larsson och snackade bland annat om att många av landets småhusägare sitter på en stor del av rikets kollektiva bostadsyta. Och därför borde kanske en diskussion om ökad rörlighet på bostadsmarknaden utgå från just denna grupp. Det tyckte dock, kanske inte så oväntat, Håkan Larsson var en dålig idé. Du hör hela intervjun här.

Första kvinnan ut i podden blev Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius som fick prata om förtroendet för finansanställda, om kvinnolöner, misslyckade strejker och förbundets stora medlemstapp. Hela intervjun finns här.

Sedan besökte vi Hagainitiavet, ett företagsnätverk för klimatfrågor, och intervjuade deras generalsekreterare Nina Ekelund. Hon tyckte att det går för långsamt inom politiken, men var även besviken på Svenskt Näringsliv. Hon berättade även om varför hon lämnade sin ledande roll inom KD. Den intervjun hittar du här.

Nästa avsnitt kombinerade kultur och politik, där journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarson berättade om sin bok Kvinnorna som formade pophistorien. Dessutom fick lyssnaren en hel del musik på köpet. Hela samtalet kan avnjutas här.

Uppföljaren blev ett samtal med Ann Pettifor, som förutsåg finanskrisen två år innan den bröt ut. Nu är hon rådgivare åt Jeremy Corbyn och aktuell med en ny bok om hur en Green new deal ska finansieras. Det avsnittet, som är på engelska, finner du här.

Sedan åkte vi ut till Botkyrka och tog ett snack med socialdemokratiska kommunalrådet Ebba Östlin. Det blev ett samtal om hur det är att basa för en kommun som har hela tre platser på polisens värstinglista, hur det kändes att få en skola tvångsförvaltad, och hur det är att regera ihop med Kristdemokraterna. Det avsnittet återfinns här.

Därefter besökte vi Svensk kooperation, en paraplyorganisation som arbetar för att höja kunskapen om den kooperativa affärsmodellen. Jan Edén är verksamhetschef på organisationen, och han anser, kanske föga förvånande, att kooperationen i Sverige mår jättebra. Åtminstone ur ett perspektiv. Lyssna här!

Sedan träffade vi Anette Novak som är direktör för Statens medieråd, en myndighet som »ska verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan«. Lyssna på den podden här.

I den här podden talade vi med Mike Enocksson, den skånske lokalpolitikern som gjort en resa i motsatt riktning jämfört med många skånska väljare genom att byta från SD till S. Lyssna på podden här!

Här kan du höra journalisten Martin Schibbye berätta om sin nya bok där han söker Dawit Isaak.  Men han berättar även om sin besvikelse över den kommande filmen om sin egen fängelsetid. Lyssna här!

Sedan tog vi ett snack med Irene Wennemo om det nya uppdraget som generaldirektör för Medlingsinstitutet, om lönebildning, om strejkrätt och om hon tar över efter Ylva Johansson. Lyssna på podden här!

De två poddarna därefter ägnade vi åt att diskutera med två partipolitiker från varsin ytterkant:
Högeryttern, Sverigedemokraternas vice partiledare Julia Kronlid kan du lyssna på här.
Vänsteryttern, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, kan du lyssna på här.

I avsnittet efter det berättade journalisten Maria Ripenberg om sin nyutkomna bok Historiens vita fläckar – Om rasismens rötter i Sverige. Lyssna på den podden här!

Författaren Jan Wallentin gästade intervjupodden och pratade om sin nya bok om tomhetsdepression. Lyssna här!

Inom kort återkommer vi med ett nytt avsnitt av intervjupodden, och parallellt utkommer löpande vår panelpodd, där vi låter kompetenta personer kommentera aktuella ämnen. Genom att prenumerera på Arena Tyckonomi i din poddspelare missar du aldrig ett avsnitt av någondera.

Har du tankar om något du hört, eller om någon du skulle vilja höra, så hör gärna av dig. Enklast genom att mejla vår chefredaktör: jonas.nordling@arenagruppen.se

På med lurarna!