Författaren Jan Wallentin på sin gård.

PODD | Författaren Jan Wallentin gästar intervjupodden och pratar om sin nya bok. Varför den handlar om tomhetsdepression, hur det passar in på socialdemokratin och erfarenheten av att ha skrivit en bästsäljare.

I senaste avsnittet av Dagens Arenas intervjupodd är författaren Jan Wallentin gäst. Han berättar om sin nya bok, Den tyngdlöse Jesper Fock, men även om debuten Strindbergs stjärna som blev en bästsäljare.

– Jag upplevde att jag skrivit en äventyrsroman, extra allt, som jag inte visste hur den skulle landa, men förlaget upplevde att jag hade skrivit en riktig bestseller. Den såldes för gigantiska summor runt om i världen, innan den ens hade givits ut.

Debuten blev också uppmärksammad på annat sätt.

– DN startade en artikelserie om hur bestsellers slog sönder hela bokmarknaden, och jag blev beviset för hur uselt det var med bestsellers.

Efter Strindbergs stjärna ville han skriva något helt annat.

– Jag skulle inte kunna återupprepa denna framgång ens om jag skulle vilja det.

– Jag vill skriva något enklare och började med en broschyr som skulle delas ut till landets niondeklassare. Den hette Främjandet för dämpade förväntningar. Jag arbetade med den i flera år, vilket är komiskt så här i efterhand. Förlaget blev något paffa, och sa att jag antingen var otroligt smart eller otroligt dum. de stannade för det sistnämnda.

– Så föddes den här boken om Jesper Fock, en socialdemokratisk riksdagsman som är den perfekta bäraren av en bild av tomhet.

– Han är en person som är fast på många sätt, och som söker en sak att brinna för, och så finner han den här frågan om tomhetsdepression. Och depressionsfrågan är ju ett otroligt stort problem i vårt samhället. Den största vid sidan av klimatfrågan skulle jag säga. Och det är ett ämne som vi borde diskutera dagligen. Jag tyckte att det här en den mest intressanta frågan för en svensk författare att ta upp.

– Den här boken är väldigt main stream. men jag vet ju inte hur den kommer bli förstådd.

Jan Wallentin menar att frågor om meningen med livet, och depression på grund av tomhetskänsla är en fråga som berör många,

– Jag upplever att när man tar upp de den här typen av frågor i vanliga konversationer är det som att lyfta på ett lock, folk väntar på att få  prata om det här. Det finns någonting som verkligen bubblar.

Du hör hela intervjun här.

 

Här hittar du alla våra podd-intervjuer!