Julia Kronlid

PODD | Sverigedemokraternas vice partiledare Julia Kronlid gästar Dagens Arenas intervjupodd, och pratar om familjepolitik, biståndsfrågor, abort, hur hon blev sverigedemokrat och om partiets syn på kvinnor. 

Senaste avsnittet av Dagens Arenas intervjupodd gästas av Julia Kronlid, vice partiledare i Sverigedemokraterna. Hon har suttit i riksdagen alltsedan partiet tog plats där 2010 och utformat bärande delar av de områden hon är mest engagerad i.

– När vi kom in i riksdagen hade vi inget detaljerat utrikesprogram, så jag fick sätta mig från början och försöka utkristallisera var vi skulle lägga oss. Jag skrev programmen för utrikes- och biståndspolitiken och mycket av det lever kvar.

Hon berättar att det var händelsen med nedsläckningen av partiets hemsidor i samband med en publicering av Mohammed-karikatyrer för 13 år sedan.

– 2006 fick jag och min man reda på att man stängt ned en hemsida för något som hette Sverigedemokraterna. Vi tyckte att det var konstigt att det kunde ske i yttrandefrihetens Sverige. När den sedan kom upp igen gick jag in och läste, och fastnade för biståndspolitiken och familjepolitiken.

Hon tycker att SD får oförtjänt lite fokus på andra politikområden än det om invandring.

– Vi har aldrig haft en ambition av att vara ett enfrågeparti, som bara ska ha en åsikt om migrationsfrågan.

Julia Kronlid menar att partiets existens bygger på mer än ett invandringsmotstånd.

– Partiet grundades som en reaktion på en illa förd migrationspolitik. Men det har också alltid funnit ett engagemang i saker som fungerat dåligt i samhället, som omsorg om de äldre och synen på kriminalvården.

Partiet bildades 1988 med rötterna i bland annat rörelsen Bevara Sverige Svenskt. Detta var dock inget som fick henne att tveka inför att engagera sig i SD.

– Jag har läst jättegamla foldrar från partiet och det fanns flera sakområden som jag inte håller med om. Det är bra att vi har ändrat oss. Vi var till exempel kritiska till adoption, men jag vet ingen som tycker så idag. Sedan stod vi ju även för en något striktare syn på migration på den tiden. Jag är inte detaljinsatt i alla sakfrågor som gällde då. Jag tycker att det var bra att vi uppdaterade vårt partiprogram så det blev tydligt att vi har en socialkonservativ grund.

Nyligen kom boken Insidan, där journalisten Sara Recabarren berättar om fyra kvinnor om SD varav  Julia Kronlid är en. Hon är den enda som är kvar i partiet, övriga har av olika skäl lämnat.

– Jag var tveksam till att ställa upp i boken, men tänkte att det vore synd om den bara innehöll röster från kvinnor som är besvikna på partiet. Det vore sorgligt om detta skulle få sätta en generell bild. Sen kan det hända tråkiga saker eller att det finns tölpar inom partiet, men då måste det hanteras.

Hon menar att det finns en felaktig bild av SD som ett parti som missgynnar kvinnor.

– Det finns en vilja att den här bilden ska leva kvar för den skadar oss. Efter det senaste valet styr vi i två kommuner, och där är kommunstyrelsernas ordförande i båda fallen kvinnor. Jag är väldigt stolt över dem.

En av de frågor som Julia Kronlid brinner mest för är familjepolitiken, där hon förespråkar ett slopande av en delad föräldraförsäkring. Hon menar att detta endast ska vara familjens beslut.

– Vi är inte mot att pappor stannar hemma, det får de så gärna vara. Jag har inga problem med att man delar lika, men det är inte heller något problem om man inte gör det. Jag ser inget egenvärde i att pappor ska vara hemma mer.

En annan av hennes kärnfrågor är biståndspolitiken, där hon dock medger att SD:s budgetförslag innebär en nedskärning av utgiftsområdet med 11 miljarder i förhållande till befintlig statsbudget.

– Vår biståndspolitik handlar om att stärka flyktinghjälpen i närområdet. Visst skär vi ned, men det beror på vad man prioriterar. Jag skulle gärna behålla biståndet på nuvarande nivå, men det finns skriande behov i Sverige också. Som att se till att cancerpatienter inte dör, och ta tag i gängkriminaliteten.

En annan fråga som engagerat Julia Kronlid är diskussionen om gränsen för abort, och där hon förespråkat den linje som varit SD:s och som innebär att kortare tid för när aborter ska kunna genomföras. Partiet tycks dock vara på väg att ompröva detta synsätt. Om detta sker, och biståndsbudgeten fortsätter vara nedskuren, är detta ändå ett parti för Julia Kronlid?

– Bra fråga. Ja, jag tycker att vi vi har en konservativ grund att stå på, och har meddelat att jag kandiderar för omval.

Hela intervjun går att höra här.

 

***

Här hittar du alla våra podd-intervjuer!