Foto: Fayssal Zaoui/Flickr.
Foto: Fayssal Zaoui/Flickr.

Ensamkommande flyktingbarn erbjuds pengar för att flytta från HVB-hem till familjehem. Uppsala kommun känner till problemet men har svårt att göra något åt det.

Enskilda ensamkommande ska ha tagit kontakt med socialsekreterare i Uppsala kommun och sagt att de vill byta boende eftersom de erbjudits pengar för att bo i familjehem, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har hört rykten om att det här förekommer och det är därför vi behöver arbeta med kvalitetssäkring, säger Ingrid Burman (V), socialnämndens ordförande i Uppsala, till SvD.

En 14-årig nyanländ flicka berättar för SvD att hon erbjudits upp till 3 000 kronor i månaden av främmande vuxna för att flytta från det HVB-hem, Hem för vård och boende, i Uppsala där hon bor. Erbjudandena kommer från vuxna från olika delar av landet, men alla kräver att hon ska flytta till ett familjehem för att få pengarna.

Ett familjehem kan i dag få upp till 19 000 kronor per barn och månad för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. För att locka barn att flytta erbjuder de barnen en del av pengarna, berättar en anonym källa för SvD som har kontakt med flera ensamkommande.

– Det kan vara personer som redan har familjehemsplacerade barn, men som vill värva barn till någon annan de känner. Oftast är de familjer som inte har något jobb som ser ett tillfälle att få inkomst. Barnet får 3 000 kronor och familjen får resterande.

Han berättar att barnen hamnar i en beroendeställning till familjehemmen.

– Även om barnen inte skulle trivas i familjehemmet så känner de sig tvungna att vara kvar eftersom de får pengar som de inte kan få någon annanstans, säger mannen.

Uppsala kommun försöker nu följa upp avtalen genom att besöka boenden, bland annat familjehem.