Bild: Riksdagen

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte kalla Saudiarabien för en diktatur. “Vi gör inte listor på länder” säger Enström till Sveriges Radios Ekot.

Försvarsminister Karin Enström (M) vägrar att kalla Saudiarabien för diktatur. I en intervju med Sveriges Radios Ekot säger försvarsministern att Saudiarabien förvisso är en auktoritär regim, men att hon inte vill göra en indelning av länder i demokratier och diktaturer.

– Vi gör ju inte listor, och i det här fallet när det handlar om hur man ska bedöma ett land utifrån om man ska exportera krigsmateriel eller inte, så görs ju det på grundval av ett antal bedömningskriterier, säger Karin Enström.

Ekots reporter: Men som försvarsminister, och om man bortser från vapenexport, ser du Saudiarabien som en diktatur?

– Alltså, vi gör ju inte den indelningen av länder men det är ju en mycket auktoritär regim.

Karin Enström tillträdde försvarsministerposten sedan Sten Tolgfors tvingats avgå i spåren av Ekots avslöjande om planer på en vapenfabrik i Saudiarabien.

Tidigare har näringsminister Annie Lööf (C) fått kritik för att hon under Ekots lördagsintervju sa att det var svårt att avgöra om Kina är en diktatur eller inte. Bara timmar efter att hon gjort uttalandet drogs det tillbaka.

UPPDATERING 13.29: I ett uttalande som sänts till flera medier backar försvarsminister Karin Enström från sitt uttalande. Hon skriver i uttalandet:

“Saudiarabien är en auktoritär regim och en absolut monarki, där det förekommer grova brott mot mänskliga rättigheter. Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur”