Jonas Sjöberg, ordförande Byggnads Skåne. Foto: Terese Perman.

Facket Från och med klockan 13:00 på tisdagen har fackförbundet Byggnads satt två byggföretag i blockad. Detta på grund av att företagen under lång tid inte betalat ut löner till anställda. Byggandet av ett kommunalt äldreboende står nu still.

Byggnationen av ett äldreboende som byggs på uppdrag av Helsingborgs stad står still sedan klockan 13:00 på tisdagen. Detta på grund av en indrivningsblockad som fackförbundet Byggnads satt på två underleverantörer – TS Plåt AB och TS Prefab AB. Företagen har under en längre tid inte betalat ut lön till flera av förbundets medlemmar, meddelar förbundet i ett pressmeddelande.

Fastighetsförvaltningen i Helsingborgs stad fick nyheten samma dag som blockaden gick i kraft. Peter Wetterlöv, projektchef på förvaltningen, menar att de ska driva det vidare med byggföretaget som anlitat företagen. Han menar dock att det är för tidigt att säga hur de kan och kommer gå vidare med frågan.

– Om uppgifterna stämmer är det fullständigt oacceptabelt. Den typen av företag har inte på våra arbetsplatser att göra, säger Peter Wetterlöv.

Är skyldiga över 200 000 i utebliven lön

Totalt gäller blockaden sex medlemmar med lönefordringar på över 200 000 kr.

– En indrivningsblockad är den sista i en rad av åtgärder när arbetsgivaren inte betalar ut lön. Vi har haft en lokal och central förhandling som slutat i oenighet. Vi har en medlem som fått del av sin lön och ingen lön på tre månader, säger Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads Skåne. 

När ett företag går i konkurs finns en statlig inkomstgaranti som ger anställda lön tre månader bak i tiden. Därför har Byggnads satt upp blockaden nu så att inte deras medlemmar blir utan lön, förklarar han.

Jonas Sjöberg framhåller att de anställda inte är fast bosatta i Sverige, att de bor i arbetsgivarens lokaler och är i en särskilt utsatt situation. 

– Det är svårt för seriösa aktörer att konkurrera mot detta. Rent krasst blir det slavliknande förhållanden, när anställda inte har något annat val än att gå till jobbet fast de inte får ut någon lön, säger Jonas Sjöberg.

Han påpekar att Helsingborgs stad och företaget som anlitat TS Plåt AB och TS Prefab AB inte gjort någonting fel i det här fallet.

– Även om du gör allting rätt kan du bli lurad, det vet du inte förrän efteråt. Men det behöver göras bättre kontroller. Det är skattepengar som försvinner ut hos oseriösa aktörer, när de till exempel inte betalar arbetsgivaravgift, säger Jonas Sjöberg.

Fusket i bryggbranschen

I pressmeddelandet flaggar Byggnads även för att denna typ av blockader kan komma att bli vanligare framöver. Man menar också att detta är ett typexempel på företag som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft.

Det här är ett stort problem. Under hela högkonjunkturen har vi pratat om detta. Ett förslag som röstades ned i riksdagen var att vi tillsammans med vår motpart kan bestämma om vi ska ta in arbetskraft från tredje land eller inte. Finns det arbetslösa byggare i Sverige är det i första hand de som ska anställas. Nu bestämmer arbetsgivaren själv om den ska ta hit arbetskraft eller inte, det är ett problem, säger Jonas Sjöberg. 

Vad händer nu?

– Nu får ingen arbeta på arbetsplatsen. Om företagen betalar kan de börja arbeta igen, om inte kan de gå i konkurs. Då får företaget som anlitat dem ta in någon annan som färdigställer bygget. Vi får se vad som händer, säger Jonas Sjöberg.