Bild: Utrikesdepartementet

Arbetsmiljön på Business Sweden präglas av misskötsel. Nu har ett tjugotal anställda inom organisationen skickat ett protestbrev till handelsminister Ewa Björling (M), skriver Di på måndagen.

Anställda på den delstatliga exportorganisationen Business Sweden vittnar om mobbning, misskötsel, bristande samarbetsvilja och värderingar som strider mot organisationens värdegrund. Bara i år har var sjätte anställd – 80 av 500 personer – sagt upp sig från organisationen, skriver Dagens industri.

Business Sweden ägs av både staten – representerad av Utrikesdepartementet – och näringslivet, och ska förenkla för svenska små och medelstora företag att nå ut med sina produkter och tjänster så att de kan växa internationellt.

I protestbrevet, som är adresserat till ledningen samt handelsminister Ewa Björling och utrikesdepartementet, uppger de anställda att det har bildats en trojka runt den nye vd:n Håkan Persson, HR-chefen Mattias Forsbäck och utlandschefen Mats Paulson.

De har hemliga möten och fattar snabba beslut utan dialog. Sedan informeras övriga ledningen om besluten, ingen egentlig dialog förekommer“, säger en central källa till Di.

Organisationens vd, Håkan Persson, vill inte kommentera uppgifterna till tidningen, men styrelsens ordförande, Bo Dankis, medger att det finns problem i organisationen. Han säger att den nya ledningen nu har en plan för en omorganisation.

Det är inte första gången som Business Sweden är i blåsväder. I september fick den dåvarande vd:n Ulf Berg sparken efter bara nio månader på posten. Orsaken var att han hade “slirat lite” med representationen, enligt styrelseordförande Bo Dankis.

Tidningen Omvärlden kunde tidigare i år avslöja att den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson (M) fått svidande kritik från personalen i en intern rapport. Det ska vara en av anledningarna till att Carlsson ersattes av Hillevi Engström (M) på ministerposten i höstas.