Bild: Aleris

INTERVJU. Stanley Brodén, koncernchef på Aleris som förlorade upphandlingen av S:t Görans sjukhus, är kritisk till landstingets upphandling. Bland annat fick Aleris inte tillgång till all information, vilket kan ha fällt avgörandet.

Rekordupphandlingen av S:t Görans sjukhus vanns av Capio. I slutet stod det mellan er och de. Kommer ni att överklaga?
– Nej, det kommer vi inte att göra.

Är det definitivt?
– Ja, det är det. Vi förhåller oss professionellt och vår förhoppning är att motparten har gjort likadant. Vi lägger det bakom oss och går vidare med andra aktiviteter som vi har.

Tycker ni att den här upphandlingen har gått rättvist till?
– Alltså, det är en legal fråga och jag kan faktiskt inte bedöma den. Utan vi har gjort det bästa vi kan utifrån de förutsättningar som givits.

– Det är klart att vi är besvikna att vi inte nådde ända fram. Men, som sagt, med hänsyn både till branschen, till patienter och anställda, så går vi inte vidare med det utan vi accepterar detta.

Socialdemokraterna i landstinget gick i tisdags ut med ett pressmeddelande där de påstod att konkurrensneutraliteten hotats i upphandlingen. De menade att Capio har haft information om S:t Görans verksamhet som de inte delat med sig av till de andra anbudsgivarna. Håller du med om det?
– Det vet inte jag. Det är en process jag inte har insyn i, utan det är en dialog i så fall mellan Capio och SLL [Stockholms läns landsting, reds. anm.]. Jag utgår från att Dag Larsson gör det här uttalandet med kunskap om hur processerna ser ut i landstingshuset.

Men det är ingenting ni själva har noterat under upphandlingen?
– Vi har ingen insyn i det. Däremot kan jag säga att när vi hämtat information i datarummet, som är vår informationsbank, så har den inte varit komplett på något sätt. Utan det har saknats information i datarummet som vi skulle behövt.

Och då har ni ställt frågor?
– Vi har då givetvis ställt frågor. Och på en del av de frågor vi har ställt har vi fått svar och vi har kunnat släcka osäkerheten. Men även när datarummet stängdes var det ett antal frågor som vi inte hade fått svar på. Så är det faktiskt.

Kan det ha spelat en avgörande roll?
– Det är inte obetydligt att det finns värden där vi inte fått svar och där vi har fått göra antaganden i stället. Och antaganden som givetvis kan ha varit mer eller mindre korrekta och självfallet kan ha påverkat vårt sätt att prisa det här.

Vad är det ni inte fått svar på?
– Jag kommer inte ihåg just nu. Men vi hade väl ett tjugo, tjugofemtal frågor i datarummet. Vi fick svar på ett antal av dem. Men på andra fick vi inga svar. Och det hade faktiskt materiell betydelse, kan jag säga.

Är inte det märkligt. Det här är en upphandling som handlar om minst femton miljarder kronor. Borde inte ni fått svar på de frågor ni ställer?
– Jag kan säga såhär: Jag tror att det finns utrymme för förbättring, om jag uttrycker mig diplomatiskt.

Ni är inte nöjda?
– Man måste komma ihåg att det här är en komplicerad process. Det är inte bara en vanlig upphandling. Det är egentligen en blandning av en upphandling och ett förvärv. Så dels ska man buda på ett vårdavtal och dels ska man lägga en peng på att köpa ett bolag. Så det komplicerade till det, och det har säkert varit komplicerat för SLL att plocka fram allting.

– Men det är klart. Det finns utrymme för förbättring. Det gör det.

Är ni kritisk till annat än att ni inte fått svar på alla frågor?
– Nej. Men, du vet, när man gör en sådan här kalkyl så är det ju ett antal områden man måste ha svar på för att kunna göra en offert. Och är det då blind-spots är det antaganden man gör. Och de kan vara mer eller mindre korrekta givetvis.

Nu låg ert bud 91 miljoner kronor högre än Capio. Tror du att den skillnaden hade utjämnats om ni fått svar på alla era frågor?
– Det är omöjligt för mig att bedöma i det här läget.

Men du utesluter inte den möjligheten?
– Man ska aldrig utesluta någonting, givetvis.

Fotnot: Aleris är ett privat vårdföretag med verksamhet i Sverige, Norge och Danmark. Aleris ägs sedan 2010 av det svenska investmentföretaget Investor. Företaget köptes från riskkapitalfonden EQT III.