Erika Ullberg (S) och Marie Ljunberg Schött (M).

UPPHANDLING Igår beslutade en enig hälso- och sjukvårdsnämnd i Stockholms läns landsting att avbryta den kritiserade upphandlingen av vård av äldre sjuka på två sjukhus.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade igår att upphandlingen av vård för äldre sjuka, så kallad geriatrik, på Dalens sjukhus och Handens sjukhus ska avbrytas. Upphandlingen har fått skarp kritik av den politiska oppositionen i landstinget, men också av vårdbolagen som i dag bedriver vård på de två sjukhusen.

Kvalitetskriterierna ska ha varit så lågt ställda att det har beskrivits som ett »lotteri« vilka företag som i slutänden skulle ha fått i uppdrag att bedriva vården, något bland annat Dagens Industri har rapporterat om. Vården på de bägge sjukhusen står för mer än en femtedel av all geriatrisk vård i Stockholm, och kontraktet är värt 1,6 miljarder kronor under fyra år.

Vårdjättarna Capio, Aleris och Praktikertjänst gick alla ut och kritiserade landstinget för att riskera kvaliteten i vården för äldre, genom att ställa kraven för lågt i upphandlingen.

– Nu avbryter vi och tar en helt ny politisk inriktning, där vi vill införa vårdval senior, säger Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd för Moderaterna, till Dagens Arena.

Att det skulle bero på för lågt ställda krav i upphandlingen vill hon dock inte medge.

– Vi hade ställt upp en rad punkter i upphandlingen som ingen klarade av att uppfylla, säger Marie Ljungberg Schött.

Hon menar att oseriösa företag har saboterat upphandlingen bland annat genom att själva skapa »bluffbolag« bara för att kunna vinna vårdkontraktet.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är mycket skeptisk till Moderaternas förklaring till varför upphandlingsprocessen gick fel.

– Om det kom in oseriösa anbud var det ju ett resultat av att de dumpade kvalitetskraven, säger hon.

Eftersom det har varit sekretess på upphandlingen kan hon inte verifiera om det stämmer att bluffbolag lagt anbud.

Erika Ullberg misstänker att landstingsmajoriteten kanske redan från början har velat införa vårdval för geriatriken, och att de låga kvalitetskraven skulle ha syftat till att kunna få fler aktörer intresserade av att vara med i upphandlingen.

Till SvD sade äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) i en artikel från början av maj att det nya upphandlingsunderlaget hade moderniserats, delvis med syftet att släppa in fler.

– Vi har också ändrat kraven på erfarenhet från fem till tre år för att fler vårdföretag ska kunna vara med i matchen, sade Ella Bohlin.

Vad som ska hända med vården på Dalens och Handens sjukhus framöver, och om det blir någon ny upphandling enligt LOU är inte klart. Socialdemokraterna anser att vården som bedrivits i privat regi hittills på sjukhusen har fungerar bra och vill göra en ny upphandling baserad på kvalitetskrav.

Landstingsmajoriteten vill enligt DN vänta till efter valet 2018 med att införa vårdval senior för geriatriken.