Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.

3,5 miljarder i vinst, noll kronor i skatt

Dela

Riskkapitalägda Attendo tjänar miljarder på svensk välfärd. Men vårdkoncernen betalar inte en krona i bolagsskatt. Vinsten har kvittats mot räntor och sedan plockats ut av ägarna, visar Dagens Arena.

Det har blåst rejält kring Sveriges största omsorgskoncern Attendo på senare tid. Man har fått kritik för underbemanning och för att tysta missnöjd personal. Samtidigt, visar Dagens Arenas granskning, är koncernen en vinstmaskin där avancerad skatteplanering gjorts till norm.

Attendo har vuxit rejält på senare år. 2012 landade omsättningen på nästan åtta miljarder kronor i Norden. 4,8 miljarder rörde skattefinansierad omsorg i Sverige.

De senaste åren har rörelsemarginalen varit parkerad runt 10 procent, vilket betyder att var tionde skattekrona varken har gått till omsorg eller avskrivningar på investeringar.

attendo_grafikDen samlade rörelsevinsten 2007–2012 landade på 3,5 miljarder i Norden, visar Dagens Arenas granskning. Av detta kom 2,2 miljarder från svenska kommuner.

Samtidigt har Attendo gjort allt för att slippa skatt på vinsterna. Sedan riskkapitalbolaget IK Investment Partners tog över ruljangsen 2007 har koncernen inte betalat en krona i bolagsskatt.

Förklaringen är avancerad skatteplanering av samma slag som i fallet Academedia, som tidningen Aftonbladet rapporterat om. Vinster har förts över från dotterbolag till holdingbolag i form av ”koncernbidrag”. Holdingbolagen sitter samtidigt på lån med höga räntor som fungerar som en ”skattesköld”.

2012 var koncernbidraget från Attendo Sverige AB till Attendo Intressenter AB och Attendo Group AB 328 miljoner kronor, och året innan 397 miljoner.

Strategin har beskrivits så här av Göran HaglundSkatteverket, som utrett saken:
– Man skickar upp vinsterna som koncernbidrag till holdingbolaget, som i sin tur kvittar dem mot räntekostnader.

Det rör sig inte om räntor på lån som används för att finansiera verksamheten, vilket ibland har hävdats i debatten, utan om räntor på uppköpslån och aktieägarlån.

När riskkapitalbolag köper ett välfärdsföretag sker det vanligtvis med en kombination av fondkapital och banklån. Metoden kallas ”leveraged buyout”. Tanken med lånet är att få en ”hävstångseffekt” och därmed öka avkastningen på fondkapitalet. Samtidigt utnyttjar man det faktum att räntan är avdragsgill – vilket minimerar skatten.

IK Investment Partners köpte Attendo av riskkapitalbolaget Bridgepoint för 2,6 miljarder 2007. Pengarna gick till Bridgepoint, men skulden hamnade hos Attendo och det är skattebetalarna som har stått för räntekostnaden.

Dagens Arenas granskning visar att 1,4 miljarder svenska skattekronor (2,2 miljarder totalt) gick till räntor på uppköpslån 2007–2012. Samtidigt amorterades närmare en miljard på lånet.

Dessutom omvandlades kapitalet från riskkapitalfonden IK 2004, med säte på Jersey, till ett så kallat aktieägarlån. Räntan sattes till 15 procent, vilket gav 1,7 miljarder i garanterad avkastning 2007–2012.

Denna ”räntesnurra”, som tidigare uppmärksammats, har utraderat det beskattningsbara resultatet under flera år.
– Man har helt enkelt tjänat pengar på att kalla det egna kapitalet för ett lån, eftersom räntan på lånet varit avdragsgill, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi i en intervju i boken ”Den stora omvandlingen”.

Efter att Skatteverket uppmärksammat uppläggen och regeringen aviserat ett stopp för räntesnurrorna omvandlades aktieägarlånet i Attendo – som på grund av den ansamlade räntan vuxit till 3,3 miljarder kronor – till eget kapital (preferensaktier) våren 2012.

Skatteverket har krävt Attendo på den skatt som trollades bort genom aktieägarlånen plus skattetillägg, men Attendo vann den senaste ronden i Kammarrätten, och nu används de gamla ”förlusterna” till att kvitta bort framtida vinster.

Det vanliga är att riskkapitalbolag plockar ut vinsten när de säljer sitt ”portföljföretag” efter 3–7 år. Men Attendo har visat sig svårsålt i takt med att kritiken mot vinsterna och riskkapitalbolagen i välfärden ökat. I höstas valde därför ägarna att plocka ut en miljard ur koncernen i förtid genom en så kallad ”aktieinlösen”, där kapital ersattes med lån.

”Vi har också rätt att tjäna pengar på vård”, skrev IK Investment Partners i en debattartikel i Dagens Industri i samband med kapitalöverföringen.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Dagens Arena har tidigare visat hur Attendo skapat större vinster genom lägre bemanning på de äldreboenden företaget har drivit.

Kent Werne är frilansjournalist, aktuell med boken Den stora omvandlingen – en granskning av välfärdsmarknaden. (http://www.denstoraomvandlingen.com)

25 kommentarer

 1. Bengt Sundell - 8 april, 2014

  I september återupprättar vi Sverige från bananrepublik till demokrati. Från marknadi till demokratisk styrning. Och hjälper riskkapitaloligarkerna att flytta från skatteparadisen och betala skatt i Sverige och göra rätt för sig.

  • Björn Brohmee - 8 april, 2014

   Nu har det ju enligt diskussioner som förevarit på S-kongresser ändå funnits en opinion mot vinster i välfärden i partiet. Man skall också komma ihåg att s-regeringarna var minoritetsregeringar under de tolv år de satt mellan borgarregeringarna och att MP vurmat hårt för friskolor (ex tidigare språkrör som fått betalt i form av uppdrag åt friskolelobbyn) och därmed blockerat åtgärder mot detta.
   Var får du fram uppgiften om brett stöd för fortsatt privata välfärdsföretag i sverige då de senaste opinionsmätningarna visar att 60 % av borgerliga väljare är emot privat välfärd till exempel?

  • Erik - 8 april, 2014

   Opinionsundersökningar visar gång på gång tydligt: en klar majoritet av svenskarna vill inte ha vinstintressen i välfärden. Motståndet växer. Efter valet kommer V hjälpa den stora majoriteten bland S-medlemmarna som är mot vinstintressen att driva på för att göra något åt saken.

   • LasseVbg - 9 april, 2014

    Varför skulle det bli ökad arbetslöshet och minskade investeringar? Skattepengarna som då inte dräneras på vinst räcker ju till mer…

   • putte torild - 10 juni, 2014

    Tvärtom skulle arbetslösheten gå ner när skatterna börjar användas till det de var avsedda till!
    Att få bort vinstintresset ur den offentliga sektorn är ett måste!

  • Martin Andersson - 9 juli, 2014

   70 % av väljarkåren är emot vinsterna. Så VAD betyder de 7 % säkra (V) väljarna IDAG?? INTE ETT SKVATT. Precis som högerns folk tänker sig stöd-röster för att alla 4 inom Alliansen skall ”klara” sig,så lär det bli förändringar i valets tider. 2 månader kvar-och MYCKET kan hända. 7 av 10 väljare säger NEEJ till vinsterna, och TVÅ (2) MILJONER HAR INTE TAGIT STÄLLNING INFÖR VALET!!
   Så sitt inte så värst trygg i att påstå att ”BARA” 7 % står bakom (V) IDAG!!!

 2. Björn Brohmee - 8 april, 2014

  Om man läser artikeln och betänker att varenda krona av de ovan beskrivna har vi skattebetalare betalat in via våra inkomster.

  Ja då finns bara en kommentar, lägg ner denna pengacirkus med våra skattepengar så snart som möjligt. De enda som kan tycka detta är bra är de som tjänar dessa miljoner. Har vårt demokratiska samhälle reducerats till bidragsorganisation åt internationella riskkapitalistbolag och deras ägare?

  Jag förskräckes av vilken genomkorrumperad stat sverige har blivit. Korruptionen har gått så långt att vi väljare inte ser den därför att den är så otrolig för vårt land. Vi är tillbaka där vi var för hundra år sedan när människor såg och reflekterade och gjorde något åt situationen. Det tog 60 – 70 år att få någorlunda social demokrati. Det har tagit 30 år att rasera den igen.

  • Lars Olov - 8 april, 2014

   ”lägg ner denna pengacirkus med våra skattepengar så snart som möjligt. De enda som kan tycka detta är bra är de som tjänar dessa miljoner”.

   Även de som får vård och och som kanske hamnar i en vårdkö om de privata vårdföretagen läggs ned kan kanske tycka att det är bra.
   Offentligproducerad vård är ofta väldigt dyr så det är långt ifrån givet att den offentliga vårde kan gå in och producera samma mängd vård om de privata vårdföretagen läggs ned.

   • putte torild - 8 april, 2014

    ”Offentligproducerad” vård är dyr därför att människor kostar pengar! Privatiserad vård är dock oerhört mycket dyrare.

   • Sunt förnuft - 9 juni, 2014

    Den offentliga vården är dyr för att man inte kan välja och vraka utan även måste ta hand om kroniska och ”dyra” patienter, Självklart går det att vara billig och effektiv när man kan specialisera sig på snuva

 3. André - 8 april, 2014

  Långt innan vårdindustrin ”tog hand” om våra skattepengar var redan svensk sjukvård och forskning bland det mest effektiva (billigast) och best i världen.
  Vissa i sin propaganda vill gärna glömma detta faktum.
  Sverige klarade sig mycket väl utan intervention av denna industrin där slutmålet heter $,€,£,CHF,SEK, etc och jobbar hårt för att leva upp till detta.
  Bra gjort men dåligt fördelat.
  Varför skickas vinst pengarna till folk som egentligen skiter fullkomligt i varifrån dem kommer, bara dem kommer!
  Att dessa pengar ”jobbas ihop” av folk på golvet och sliter åt dem är verkligen inte deras bekymmer…
  Varför inte låta vinstpengarna hamna i fickorna på dem som jobbar och har som slutmål att ge god vård stället för att tjäna stora pengar!
  Det är faktiskt skillnad mellan en människa (patient eller elev) och en sak (vad som helst).
  Det finns folk som fortfarande inte förstår (eller inte vill förstå) detta.
  Tröga djävlar?

 4. Sunt förnuft - 8 april, 2014

  Skillnaden är MÄNNISKORNA, att bota snuva flera gånger i veckan och hänvisa kroniskt sjuka och folk med svårbehandlade sjukdomar till det offentliga, klart som tusan man tjänar goda pengar då MEN människor är inte samma sak som vägar, i ett solidariskt samhälle hjälper vi alla, även dom som har det svårt, och då kostar det, då kan man inte se till vinsten i första hand

  Det skulle i alla fall finnas mer pengar till vård om vi inte tillät vinster gå till skatteparadis

 5. Johan - 8 april, 2014

  Vård är en mycket mer komplicerad form av tjänst med en stor informationsasymmettri, jämfört med vägar och simhallar. Det är dyrt och förmodligen omöjligt att övervaka verksamheter vars huvudsyfte faktiskt inte är god vård, utan att skapa vinst för ägarna. Men icke-vinstdriven privat vård kan vara, och har länge varit, komplement till den offentliga vården. Det är inget konstigt.

 6. Lars Taxén - 9 april, 2014

  Om man inte fattar den principiella skillnaden mellan att göra vinst på att reparera vägar eller att göra vinst på att vårda sjuka så tycker man väl också att det t.ex. inte är någon principiell skillnad mellan att göra vinst på att bygga riksdagshuset eller att göra vinst på själva riksdagen? Vi skulle ju kunna tänka oss två eller fler konkurrerande riksdagar, där den effektivaste vinner. Lästips för de som inte förstår skillnaden: Göran Rosenberg ”Plikten, profiten och konsten att vara människa ”

 7. gusten - 30 april, 2014

  Kommunerna kan dom också!
  I monopoldrivna kommunala verksamheter i Aktiebolagsform har ägarna stora intressen i falska lån, s.k. Förlagslån, som med höga räntor, 10 – 15 %, elegant transporterar monopolvinster, genom höga avgifter (värme, el-nät, vatten) osynligt i i Kommunernas resultaträkningar som oskyldiga ”Finansiella intäkter”.
  Dessa bolag skulle kunna låna på öppna marknaden, om de behövde kapital, till räntenivåer på 3 -4 %. M.a.o. det borde vara möjligt att ordentligt sänka avgifterna om bolagen lånade upp kapital, löste de falska lånen och slutade upp med att leka ”Attendo”.
  Men detta är helig mark för samtliga politiska partier och får inte avslöjas. ”Hur skulle det se ut”?..!

 8. Knapsu - 18 maj, 2014

  ” Mitt intresse som skattebetalare är att varje skattekrona används på det bästa och mest effektiva sättet.”

  Används din inbetalade skatt på bästa och effektivaste sättet när den går iväg till ett privat konto på Cayman-öarna?

 9. ralekk - 4 juni, 2014

  Oj det har var då stora nyheter för mig, att företag sysslade med något så absurt som att tjäna så mycket penger som dom bara kan. Tänk om alla företag gjorde så, tänk om bankerna skulle hålla på med sitt affärsområde pengar och hela tiden försöka öka deras hög så mycket dom bara kunde. Tänk då kanske dom hade lyckats lura massor med innevånare att exempelvis ta dyra lån och sätta sig själva i livslånga skulder.

  Nä det där med att företag försöker tjäna pengar det är nog bara sånna där sagor som exempelvis finns i böcker eller på televisionsapparaten. Företag finns ju för att dom vill hjälpa människor och räcka ut en hand till dom som har det sämre, det vet ju alla!

  Förenklat
  mindre skatt = större vinst
  större vinst = mer pengar till företag

 10. AA - 25 juni, 2014

  Intressant att använda argument helt tagna ur luften som:

  Dag: – ”det finns ett extremt brett stöd för fortsatt privata vårdföretag i Sverige”

  Sanningen ser snarare ut så här:

  Majoritet mot vinster i välfärden
  Nästan sex av tio svenskar är för ett förbud mot vinsterna. Men riksdagsledamöterna som delar den uppfattningen är i minoritet.
  http://www.svd.se/naringsliv/svenskarna-vill-ha-forbud-mot-valfardsvinster_3424194.svd

 11. Tove - 9 juli, 2014

  När jag studerade så arbetade jag extra på ett kommunalt vårdhem. Några somrar och så enstaka nätter under terminerna. På natten var vi två personal på cirka 18 patienter. Så tog Attendo över. Då blev vi en och en halv personal på nattpassen. Det blev stressigare och vi sprang hela nätterna men arbetet blev gjort och jag var ju bara vikarie och ung dessutom så en tuff natt då och då klarade man ju av. Men sedan så skulle man plötsligt vara helt själv och bara få hjälp under ronden. Då kändes det plötsligt väldigt otryggt. Jag skulle ju inte höra om någon förvirrad äldre person ramlade när jag var inne och hjälpte en annan patient. Man fick avbryta sig mitt i hjälpen av en person för att springa ut i korridoren och lyssna. Men jag kände patienterna på min avdelning och lyckades förekomma en och annan farlig situation innan något hände. Men så skulle jag plötsligt jobba även på andra avdelningar och efter att ha jobbat ensam en hel natt på en avdelning med döende och svårt sjuka äldre som jag aldrig förut hade träffat så bad jag dem att sluta ringa mig. Jag vägrade ta det ansvaret och det var bara en tidsfråga innan något skulle hända. Jag antar att dessa risker var lönsamma för Attendo.

 12. Mr. Jimmy Edwards - 23 juni, 2015

  Vi vill informera er om att Jimmy Edwards finansiellt företag erbjuder för närvarande 3% Lån erbjudande till var och en. Om du är intresserad kontakta denna e-post: (JIMMYCOX2012@LIVE.COM)

  Fyll OCH AVKASTNING …
  Namn:
  Land:
  Mobilnummer:
  Belopp som krävs som lån:
  Lån varaktighet:
  Ålder:
  Kön:
  Din kontakt e-post:

 13. vardkoll - 21 oktober, 2016

  Jag har också jobbat för Attendo. 2 nattpersonal med 75 boende. Fruktansvärt och enligt mig totalt vedervärdigt. Du kan inte ha koll och kan inte bedriva en vård som du kan stå för. Om du har empati och bryr dig och säger ifrån så blir du kallad negativ, blir utfryst och trakasserad och ryktesspridning om att du är besvärlig. Ångrar djupt att jag inte lyssnade på min chef inom kommun som sa att ”ta inte jobbet, de ger lägre lön, det är så de gör vinst”. Tyvärr var jag ung och dum och förstod inte att det även gällde LÄGRE BEMANNING! Råder INGEN att arbeta privat. Du blir trakasserad av din chef som falskanklagar dig med felaktig information. Det finns inga spärrar från dessa chefer.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons_julkap_2016
  Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik