Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.

3,5 miljarder i vinst, noll kronor i skatt

Dela

Riskkapitalägda Attendo tjänar miljarder på svensk välfärd. Men vårdkoncernen betalar inte en krona i bolagsskatt. Vinsten har kvittats mot räntor och sedan plockats ut av ägarna, visar Dagens Arena.

Det har blåst rejält kring Sveriges största omsorgskoncern Attendo på senare tid. Man har fått kritik för underbemanning och för att tysta missnöjd personal. Samtidigt, visar Dagens Arenas granskning, är koncernen en vinstmaskin där avancerad skatteplanering gjorts till norm.

Attendo har vuxit rejält på senare år. 2012 landade omsättningen på nästan åtta miljarder kronor i Norden. 4,8 miljarder rörde skattefinansierad omsorg i Sverige.

De senaste åren har rörelsemarginalen varit parkerad runt 10 procent, vilket betyder att var tionde skattekrona varken har gått till omsorg eller avskrivningar på investeringar.

attendo_grafikDen samlade rörelsevinsten 2007–2012 landade på 3,5 miljarder i Norden, visar Dagens Arenas granskning. Av detta kom 2,2 miljarder från svenska kommuner.

Samtidigt har Attendo gjort allt för att slippa skatt på vinsterna. Sedan riskkapitalbolaget IK Investment Partners tog över ruljangsen 2007 har koncernen inte betalat en krona i bolagsskatt.

Förklaringen är avancerad skatteplanering av samma slag som i fallet Academedia, som tidningen Aftonbladet rapporterat om. Vinster har förts över från dotterbolag till holdingbolag i form av ”koncernbidrag”. Holdingbolagen sitter samtidigt på lån med höga räntor som fungerar som en ”skattesköld”.

2012 var koncernbidraget från Attendo Sverige AB till Attendo Intressenter AB och Attendo Group AB 328 miljoner kronor, och året innan 397 miljoner.

Strategin har beskrivits så här av Göran HaglundSkatteverket, som utrett saken:
– Man skickar upp vinsterna som koncernbidrag till holdingbolaget, som i sin tur kvittar dem mot räntekostnader.

Det rör sig inte om räntor på lån som används för att finansiera verksamheten, vilket ibland har hävdats i debatten, utan om räntor på uppköpslån och aktieägarlån.

När riskkapitalbolag köper ett välfärdsföretag sker det vanligtvis med en kombination av fondkapital och banklån. Metoden kallas ”leveraged buyout”. Tanken med lånet är att få en ”hävstångseffekt” och därmed öka avkastningen på fondkapitalet. Samtidigt utnyttjar man det faktum att räntan är avdragsgill – vilket minimerar skatten.

IK Investment Partners köpte Attendo av riskkapitalbolaget Bridgepoint för 2,6 miljarder 2007. Pengarna gick till Bridgepoint, men skulden hamnade hos Attendo och det är skattebetalarna som har stått för räntekostnaden.

Dagens Arenas granskning visar att 1,4 miljarder svenska skattekronor (2,2 miljarder totalt) gick till räntor på uppköpslån 2007–2012. Samtidigt amorterades närmare en miljard på lånet.

Dessutom omvandlades kapitalet från riskkapitalfonden IK 2004, med säte på Jersey, till ett så kallat aktieägarlån. Räntan sattes till 15 procent, vilket gav 1,7 miljarder i garanterad avkastning 2007–2012.

Denna ”räntesnurra”, som tidigare uppmärksammats, har utraderat det beskattningsbara resultatet under flera år.
– Man har helt enkelt tjänat pengar på att kalla det egna kapitalet för ett lån, eftersom räntan på lånet varit avdragsgill, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi i en intervju i boken ”Den stora omvandlingen”.

Efter att Skatteverket uppmärksammat uppläggen och regeringen aviserat ett stopp för räntesnurrorna omvandlades aktieägarlånet i Attendo – som på grund av den ansamlade räntan vuxit till 3,3 miljarder kronor – till eget kapital (preferensaktier) våren 2012.

Skatteverket har krävt Attendo på den skatt som trollades bort genom aktieägarlånen plus skattetillägg, men Attendo vann den senaste ronden i Kammarrätten, och nu används de gamla ”förlusterna” till att kvitta bort framtida vinster.

Det vanliga är att riskkapitalbolag plockar ut vinsten när de säljer sitt ”portföljföretag” efter 3–7 år. Men Attendo har visat sig svårsålt i takt med att kritiken mot vinsterna och riskkapitalbolagen i välfärden ökat. I höstas valde därför ägarna att plocka ut en miljard ur koncernen i förtid genom en så kallad ”aktieinlösen”, där kapital ersattes med lån.

”Vi har också rätt att tjäna pengar på vård”, skrev IK Investment Partners i en debattartikel i Dagens Industri i samband med kapitalöverföringen.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Dagens Arena har tidigare visat hur Attendo skapat större vinster genom lägre bemanning på de äldreboenden företaget har drivit.

Kent Werne är frilansjournalist, aktuell med boken Den stora omvandlingen – en granskning av välfärdsmarknaden. (http://www.denstoraomvandlingen.com)

25 kommentarer

 1. Bengt Sundell - 8 april, 2014

  I september återupprättar vi Sverige från bananrepublik till demokrati. Från marknadi till demokratisk styrning. Och hjälper riskkapitaloligarkerna att flytta från skatteparadisen och betala skatt i Sverige och göra rätt för sig.

  • Björn Brohmee - 8 april, 2014

   Nu har det ju enligt diskussioner som förevarit på S-kongresser ändå funnits en opinion mot vinster i välfärden i partiet. Man skall också komma ihåg att s-regeringarna var minoritetsregeringar under de tolv år de satt mellan borgarregeringarna och att MP vurmat hårt för friskolor (ex tidigare språkrör som fått betalt i form av uppdrag åt friskolelobbyn) och därmed blockerat åtgärder mot detta.
   Var får du fram uppgiften om brett stöd för fortsatt privata välfärdsföretag i sverige då de senaste opinionsmätningarna visar att 60 % av borgerliga väljare är emot privat välfärd till exempel?

  • Erik - 8 april, 2014

   Opinionsundersökningar visar gång på gång tydligt: en klar majoritet av svenskarna vill inte ha vinstintressen i välfärden. Motståndet växer. Efter valet kommer V hjälpa den stora majoriteten bland S-medlemmarna som är mot vinstintressen att driva på för att göra något åt saken.

   • LasseVbg - 9 april, 2014

    Varför skulle det bli ökad arbetslöshet och minskade investeringar? Skattepengarna som då inte dräneras på vinst räcker ju till mer…

   • putte torild - 10 juni, 2014

    Tvärtom skulle arbetslösheten gå ner när skatterna börjar användas till det de var avsedda till!
    Att få bort vinstintresset ur den offentliga sektorn är ett måste!

  • Martin Andersson - 9 juli, 2014

   70 % av väljarkåren är emot vinsterna. Så VAD betyder de 7 % säkra (V) väljarna IDAG?? INTE ETT SKVATT. Precis som högerns folk tänker sig stöd-röster för att alla 4 inom Alliansen skall ”klara” sig,så lär det bli förändringar i valets tider. 2 månader kvar-och MYCKET kan hända. 7 av 10 väljare säger NEEJ till vinsterna, och TVÅ (2) MILJONER HAR INTE TAGIT STÄLLNING INFÖR VALET!!
   Så sitt inte så värst trygg i att påstå att ”BARA” 7 % står bakom (V) IDAG!!!

 2. Björn Brohmee - 8 april, 2014

  Om man läser artikeln och betänker att varenda krona av de ovan beskrivna har vi skattebetalare betalat in via våra inkomster.

  Ja då finns bara en kommentar, lägg ner denna pengacirkus med våra skattepengar så snart som möjligt. De enda som kan tycka detta är bra är de som tjänar dessa miljoner. Har vårt demokratiska samhälle reducerats till bidragsorganisation åt internationella riskkapitalistbolag och deras ägare?

  Jag förskräckes av vilken genomkorrumperad stat sverige har blivit. Korruptionen har gått så långt att vi väljare inte ser den därför att den är så otrolig för vårt land. Vi är tillbaka där vi var för hundra år sedan när människor såg och reflekterade och gjorde något åt situationen. Det tog 60 – 70 år att få någorlunda social demokrati. Det har tagit 30 år att rasera den igen.

  • Lars Olov - 8 april, 2014

   ”lägg ner denna pengacirkus med våra skattepengar så snart som möjligt. De enda som kan tycka detta är bra är de som tjänar dessa miljoner”.

   Även de som får vård och och som kanske hamnar i en vårdkö om de privata vårdföretagen läggs ned kan kanske tycka att det är bra.
   Offentligproducerad vård är ofta väldigt dyr så det är långt ifrån givet att den offentliga vårde kan gå in och producera samma mängd vård om de privata vårdföretagen läggs ned.

   • putte torild - 8 april, 2014

    ”Offentligproducerad” vård är dyr därför att människor kostar pengar! Privatiserad vård är dock oerhört mycket dyrare.

   • Sunt förnuft - 9 juni, 2014

    Den offentliga vården är dyr för att man inte kan välja och vraka utan även måste ta hand om kroniska och ”dyra” patienter, Självklart går det att vara billig och effektiv när man kan specialisera sig på snuva

 3. André - 8 april, 2014

  Långt innan vårdindustrin ”tog hand” om våra skattepengar var redan svensk sjukvård och forskning bland det mest effektiva (billigast) och best i världen.
  Vissa i sin propaganda vill gärna glömma detta faktum.
  Sverige klarade sig mycket väl utan intervention av denna industrin där slutmålet heter $,€,£,CHF,SEK, etc och jobbar hårt för att leva upp till detta.
  Bra gjort men dåligt fördelat.
  Varför skickas vinst pengarna till folk som egentligen skiter fullkomligt i varifrån dem kommer, bara dem kommer!
  Att dessa pengar ”jobbas ihop” av folk på golvet och sliter åt dem är verkligen inte deras bekymmer…
  Varför inte låta vinstpengarna hamna i fickorna på dem som jobbar och har som slutmål att ge god vård stället för att tjäna stora pengar!
  Det är faktiskt skillnad mellan en människa (patient eller elev) och en sak (vad som helst).
  Det finns folk som fortfarande inte förstår (eller inte vill förstå) detta.
  Tröga djävlar?

 4. Sunt förnuft - 8 april, 2014

  Skillnaden är MÄNNISKORNA, att bota snuva flera gånger i veckan och hänvisa kroniskt sjuka och folk med svårbehandlade sjukdomar till det offentliga, klart som tusan man tjänar goda pengar då MEN människor är inte samma sak som vägar, i ett solidariskt samhälle hjälper vi alla, även dom som har det svårt, och då kostar det, då kan man inte se till vinsten i första hand

  Det skulle i alla fall finnas mer pengar till vård om vi inte tillät vinster gå till skatteparadis

 5. Johan - 8 april, 2014

  Vård är en mycket mer komplicerad form av tjänst med en stor informationsasymmettri, jämfört med vägar och simhallar. Det är dyrt och förmodligen omöjligt att övervaka verksamheter vars huvudsyfte faktiskt inte är god vård, utan att skapa vinst för ägarna. Men icke-vinstdriven privat vård kan vara, och har länge varit, komplement till den offentliga vården. Det är inget konstigt.

 6. Lars Taxén - 9 april, 2014

  Om man inte fattar den principiella skillnaden mellan att göra vinst på att reparera vägar eller att göra vinst på att vårda sjuka så tycker man väl också att det t.ex. inte är någon principiell skillnad mellan att göra vinst på att bygga riksdagshuset eller att göra vinst på själva riksdagen? Vi skulle ju kunna tänka oss två eller fler konkurrerande riksdagar, där den effektivaste vinner. Lästips för de som inte förstår skillnaden: Göran Rosenberg ”Plikten, profiten och konsten att vara människa ”

 7. gusten - 30 april, 2014

  Kommunerna kan dom också!
  I monopoldrivna kommunala verksamheter i Aktiebolagsform har ägarna stora intressen i falska lån, s.k. Förlagslån, som med höga räntor, 10 – 15 %, elegant transporterar monopolvinster, genom höga avgifter (värme, el-nät, vatten) osynligt i i Kommunernas resultaträkningar som oskyldiga ”Finansiella intäkter”.
  Dessa bolag skulle kunna låna på öppna marknaden, om de behövde kapital, till räntenivåer på 3 -4 %. M.a.o. det borde vara möjligt att ordentligt sänka avgifterna om bolagen lånade upp kapital, löste de falska lånen och slutade upp med att leka ”Attendo”.
  Men detta är helig mark för samtliga politiska partier och får inte avslöjas. ”Hur skulle det se ut”?..!

 8. Knapsu - 18 maj, 2014

  ” Mitt intresse som skattebetalare är att varje skattekrona används på det bästa och mest effektiva sättet.”

  Används din inbetalade skatt på bästa och effektivaste sättet när den går iväg till ett privat konto på Cayman-öarna?

 9. ralekk - 4 juni, 2014

  Oj det har var då stora nyheter för mig, att företag sysslade med något så absurt som att tjäna så mycket penger som dom bara kan. Tänk om alla företag gjorde så, tänk om bankerna skulle hålla på med sitt affärsområde pengar och hela tiden försöka öka deras hög så mycket dom bara kunde. Tänk då kanske dom hade lyckats lura massor med innevånare att exempelvis ta dyra lån och sätta sig själva i livslånga skulder.

  Nä det där med att företag försöker tjäna pengar det är nog bara sånna där sagor som exempelvis finns i böcker eller på televisionsapparaten. Företag finns ju för att dom vill hjälpa människor och räcka ut en hand till dom som har det sämre, det vet ju alla!

  Förenklat
  mindre skatt = större vinst
  större vinst = mer pengar till företag

 10. AA - 25 juni, 2014

  Intressant att använda argument helt tagna ur luften som:

  Dag: – ”det finns ett extremt brett stöd för fortsatt privata vårdföretag i Sverige”

  Sanningen ser snarare ut så här:

  Majoritet mot vinster i välfärden
  Nästan sex av tio svenskar är för ett förbud mot vinsterna. Men riksdagsledamöterna som delar den uppfattningen är i minoritet.
  http://www.svd.se/naringsliv/svenskarna-vill-ha-forbud-mot-valfardsvinster_3424194.svd

 11. Tove - 9 juli, 2014

  När jag studerade så arbetade jag extra på ett kommunalt vårdhem. Några somrar och så enstaka nätter under terminerna. På natten var vi två personal på cirka 18 patienter. Så tog Attendo över. Då blev vi en och en halv personal på nattpassen. Det blev stressigare och vi sprang hela nätterna men arbetet blev gjort och jag var ju bara vikarie och ung dessutom så en tuff natt då och då klarade man ju av. Men sedan så skulle man plötsligt vara helt själv och bara få hjälp under ronden. Då kändes det plötsligt väldigt otryggt. Jag skulle ju inte höra om någon förvirrad äldre person ramlade när jag var inne och hjälpte en annan patient. Man fick avbryta sig mitt i hjälpen av en person för att springa ut i korridoren och lyssna. Men jag kände patienterna på min avdelning och lyckades förekomma en och annan farlig situation innan något hände. Men så skulle jag plötsligt jobba även på andra avdelningar och efter att ha jobbat ensam en hel natt på en avdelning med döende och svårt sjuka äldre som jag aldrig förut hade träffat så bad jag dem att sluta ringa mig. Jag vägrade ta det ansvaret och det var bara en tidsfråga innan något skulle hända. Jag antar att dessa risker var lönsamma för Attendo.

 12. Mr. Jimmy Edwards - 23 juni, 2015

  Vi vill informera er om att Jimmy Edwards finansiellt företag erbjuder för närvarande 3% Lån erbjudande till var och en. Om du är intresserad kontakta denna e-post: (JIMMYCOX2012@LIVE.COM)

  Fyll OCH AVKASTNING …
  Namn:
  Land:
  Mobilnummer:
  Belopp som krävs som lån:
  Lån varaktighet:
  Ålder:
  Kön:
  Din kontakt e-post:

 13. vardkoll - 21 oktober, 2016

  Jag har också jobbat för Attendo. 2 nattpersonal med 75 boende. Fruktansvärt och enligt mig totalt vedervärdigt. Du kan inte ha koll och kan inte bedriva en vård som du kan stå för. Om du har empati och bryr dig och säger ifrån så blir du kallad negativ, blir utfryst och trakasserad och ryktesspridning om att du är besvärlig. Ångrar djupt att jag inte lyssnade på min chef inom kommun som sa att ”ta inte jobbet, de ger lägre lön, det är så de gör vinst”. Tyvärr var jag ung och dum och förstod inte att det även gällde LÄGRE BEMANNING! Råder INGEN att arbeta privat. Du blir trakasserad av din chef som falskanklagar dig med felaktig information. Det finns inga spärrar från dessa chefer.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran

Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget. 0Inga delningar

LO-bossen: Vi kommer nå målet om att halvera lönegapet

Så blir LO:s samordning


hannafinmo

Varning för Lööfs migrationspolitik

C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända... 0Inga delningar

Viktigast var att komma överens

Mer måste göras för jämställda löner


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik
  annons