Unga under 23 år ska kunna anställas i lärlingsprovanställningar i upp till 18 månader, enligt ett förslag från regeringen. I dag presenterades de direktiv som ska ligga till grund för utredningen av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Förslaget saluförs med argument om att regeringen vill komma åt den höga ungdomsarbetslösheten. Mer specifikt vill man komma åt den grupp unga som lämnar gymnasiet utan slutförd utbildning och som i mycket stor utsträckning hamnar i lång arbetslöshet.

Men för unga som redan i dag befinner sig i en utsatt position på arbetsmarknaden är förslaget ännu en försämring av arbetsmarknadens villkor.

Dagens Arena ringde till TCO-juristen Samuel Engblom för att be honom att förklara den fackliga kritiken mot förslaget. Så här resonerar han:
• Provanställningen innebär ännu en anställningsform, och det är tveksamt om det verkligen behövs fler. Det finns dessutom redan i dag möjlighet för arbetsgivaren att pröva den nyanställdes förmåga i upp till sex månader innan en tillsvidareanställning träder i kraft.

• Det är positivt att det ska finnas krav på att provanställningen innehåller utbildning. Men en provanställning kan avbrytas när som helst. Det hade varit tryggare med en visstidsanställning där utbildning ingår.

• Förslaget är juridiskt knepigt. Dels för att det finns en risk för åldersdiskriminering. Dels för att förslaget måste utformas så att det uppfyller EU:s lagstiftning. EU har redan tidigare krävt att Sverige förändrar lagstiftningen kring visstidsanställningar, eftersom det är allt för lätt att stapla olika anställningar på varandra.

Unga som lämnar gymnasiet utan betyg är en utsatt grupp i samhället. Det är en grupp som oftare än andra är långtidsarbetslösa, går på socialbidrag eller försvinner helt från arbetsmarknaden genom att de får sjuk-/aktivitetsersättning. Något enkelt recept för att komma åt den gruppen finns inte.

En yrkesutbildning kan alltså vara bra för de här personerna. Men knappast om den kombineras med sämre trygghet. Utan en gymnasieutbildning i grunden ökar risken att de i stället fastnar i osäkra anställningar. Likaså blir de mer utsatta om de blir arbetslösa på nytt.