Den 19 september gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val sedan den allmänna rösträtten infördes i Sverige. Samtidigt har LO den senaste tiden tappat mängder av medlemmar. Fredrik Reinfeldt blev historisk som den första borgerliga partiledare i modern tid som lyckats bli omvald. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Högern är starkare än på länge. Socialdemokraterna och facket krisar.

Därför har Dagens Arena ägnat den senaste tiden åt ett antal reportage som ur olika vinklar sätter arbetarrörelsen och socialdemokratin i fokus. Först ut var Mikael Färnbos reportage om facket och Sverigedemokraterna. När allt fler Sverigedemokrater också engagerar sig fackligt ställs löntagarorganisationerna på prov. Vilka värderingar måste man ställa upp på som facklig medlem eller förtroendevald?

Facket spelar också en av huvudrollerna i Victor Bernhardtz reportage, som handlar om samarbetet mellan LO och SAP. Hur har den facklig-politiska samverkan fungerat i en valrörelse där Socialdemokraterna ingick i ett rödgrönt samarbete?

Den närmaste tiden kommer vi att publicera reportage om socialdemokratin i Europa, försöka förklara finanskrisens effekt på valresultatet och undersöka några av de långsiktiga faktorer som borgat för Socialdemokraternas sjunkande väljarstöd.

Läs och kommentera!