European Parliament, Strasbourg

Det är full fart i Strasbourg i veckan. Dagens Arenas reporter Johanna Senneby är på plats för att följa Europaparlamentets arbete.

Förra veckan presenterade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans ett reformerat system för EU:s asylpolitik.

Enligt förslaget ska principen för Dublinförordningen kvarstå – flyktingar ska söka asyl i det första EU-land de kommer till. Men när en viss kvot är uppfylld fördelas de asylsökande mellan de andra medlemsstaterna. De länder som vägrar får betala inte mindre än 250 000 euro per flykting. Straffavgiften väntas möta stort motstånd, inte minst från Visegrad-gruppen med Polen i spetsen.

Den ska dock bara användas i exceptionella fall, enligt EU-kommissionen som pekar på att avtalet med Turkiet kommer att minska antalet asylsökande i EU och därmed spelar en avgörande roll i det asylpolitiska förslaget.

En av de för EU-länderna mest kontroversiella, och för Turkiet bärande, delarna i Turkiet-dealen är visumfrihet för turkiska medborgare. Den frågan lär stöta på patrull vid EU-parlamentets omröstning i juni.

EU:s nya asylpolitik är ett av debattämnena under veckans session i EU-parlamentet. Dagens Arena kommer ta en pratstund med Cecilia Wikström (L), som leder parlamentets arbete med de nya Dublinreglerna.

Andra ämnen på agendan är EU:s gemensamma regler för föräldraledighet, hur man ska gå tillväga för att återställa ett fullt fungerande Schengensystem och Europols, EU:s polisorgan, ökade befogenheter att öka insatserna mot bland annat terrorism och it-brottslighet.

Kammaren kommer också att rösta om en resolution som kräver att EU-länderna gör mer för att skydda offer för människohandel genom att vidta könsspecifika åtgärder.

På plats i Strasbourg befinner sig också en av huvudpersonerna i det rådande inrikespolitiska tumultet – Peter Eriksson är en av Miljöpartiets parlamentariker. Dagens Arena ska försöka reda i hur det före detta språkröret tänker inför helgens MP-kongress.

À bientôt!