DEBATT Vi vet att Miljöpartiet är i kris och i behov av att hävda sig, men att slåss gröna partier emellan är inte konstruktivt för miljön, skriver Rikard Warlenius (V), miljöpolitisk talesperson Vänsterpartiet Stockholms stad.

I sitt kongresstal förra helgen gav Gustav Fridolin lite tveksamt beröm till Vänsterpartiets insats i miljöpolitiken – han sa ungefär »De ger bra svar när miljörörelsen frågar, skriver bra motioner och plakat« men fortsatte sen ”men tystnar vid förhandlingsbordet”.

Om vi börjar med den första delen så har Gustav Fridolin helt rätt. Naturskyddsföreningen konstaterade i en utvärdering att Vänsterpartiet har varit det bästa partiet för miljön under mandatperioden.

Det är alltså inte Vänsterpartiet själva som säger det, utan en av de mest respekterade miljöorganisationerna i Sverige. Vi förstår att Fridolin kan känna sig lite stött av det och vill stå upp för sitt eget partis miljöpolitik.

Att Vänsterpartiet skulle tystna vid förhandlingsbordet stämmer däremot inte alls, och om Fridolin inte tror på det kan han höra med sina partikamrater i Stockholm.

Här i Stockholms stad har Vänsterpartiet varit ytterst drivande i miljö- och klimatpolitiken, nästan alltid tillsammans med Miljöpartiet. Det är när de två grönaste partierna har samarbetat som vi har nått längst.

När MP i Stockholms stad nyligen listade tio gröna framgångar under mandatperioden så var det framgångar som uppnåtts tillsammans med V.

När Miljöpartiet i Stockholms stad nyligen listade tio gröna framgångar under mandatperioden så var det en lista på framgångar som uppnåtts tillsammans med Vänsterpartiet.

Det gäller till exempel Stockholms skärpta klimatmål, en miljard till klimatet och målet om minskad biltrafik.

Inte heller stämmer det att Vänsterpartiet skulle vara bra endast på paroller, men sämre på att driva igenom dem.

Till exempel har vi i Stockholm, tillsammans med Miljöpartiet, drivit igenom avvecklingen av kolkraften i Värtahamnen, nedläggningen av Bromma flygplats och en omförhandling av trängselavgifterna.

Vi uppnådde ett majoritetsstöd i kommunen för dessa tre krav, men i de två senare fallen fällde regeringen avgörandet till vår nackdel – den regering som Gustav Fridolin ingår i.

Det är alltså inte Vänsterpartiet som tystnat i förhandlingarna om den gröna framtiden.

Här i Stockholm har V och MP regerat tillsammans under de senaste fyra åren och vi har varit utmärkta samarbetspartners i de gröna frågorna som ligger oss båda varmt om hjärtat.

Så när Fridolin i sitt kongresstal mycket riktigt konstaterar att klimatet är en ödesfråga som vi inte kan vänta på, och att det inte funkar med utspel för att lösa den utmaningen, då har vi ett enkelt förslag.

Vi behöver inte tävla om vilket som är det grönaste partiet – vi partier som så tydligt prioriterar miljöfrågorna måste istället kunna samarbeta. Vänsterpartiet är beredda att göra de omställningar som krävs för en grönare framtid, och vi har gärna med oss Miljöpartiet i det arbetet.

Vi vet att Miljöpartiet är i kris och i behov av att hävda sig, men att slåss gröna partier emellan är inte konstruktivt. Vi menar att samarbete krävs för klimatets skull.

Rikard Warlenius är miljöpolitisk talesperson Vänsterpartiet Stockholms stad