Gustav Fridolin talar på MP:s valkongress i Västerås.

MP-kongress »Vill man ha miljöpolitik måste man rösta på Miljöpartiet« sa språkröret Gustav Fridolin i sitt inledningstal till MP:s valkongress och riktade kritik mot både M, C och V för deras bristande miljöinsatser.

När språkröret Gustav Fridolin invigningstalade på Miljöpartiets kongress i Västerås som startar i dag tog han utgångspunkt i barn som tidigt dras in i pryl- och konsumtionshets, vilket fortsätter hos vuxna som har ett alltför stressigt liv.

Miljöpartiet vill istället ha »en politik där vi varken sliter ut varandra eller planeten«.

Gustav Fridolin fick applåder när han pratade om hur OjnareskojenGotland räddats, elcyklar »swishar fram på vägarna« och solceller sätts upp på taken.

Moderaterna fick kraftig kritik för att prioritera ekonomiska värden och företags vinster, och nedprioritera miljön – något som enligt Fridolin går på tvärs med de vuxna samtal som Ulf Kristersson efterfrågar.

– Att vara vuxen i praktiken måste ju innebära att tänka längre än till nästa bokslut, sa Gustav Fridolin.

Språkröret jämförde Moderaternas föreslagna nedskärningar på Naturvårdsverket med storleken på de neddragningar Donald Trump vill göra på miljöpolitiken i USA.

Centerpartiet fick kritik för sitt nej till flygskatt och att deras budget minskar storleken på klimatpolitiken.

Vänsterpartiet, som nyligen utnämndes till bästa klimatparti av Naturskyddsföreningen, fick även de ta emot kritik – om än kortfattad sådan.

– Vänsterpartiet säger allt det rätta när organisationer ställer frågor – men tystnar vid förhandlingsbordet, sa Gustav Fridolin och fortsatte.

– Vill man ha miljöpolitik måste man rösta på Miljöpartiet.

Han lyfte också ungas växande psykiska ohälsa, och att MP som – många andra partier inför valet – vill förbättra barn- och ungdomspsykiatrin. MP:s förslag är att arbeta med SKL för att helt få bort köerna till BUP. Jan Björklund fick en känga för att inte ta ungas stress på allvar, och för sin skolpolitik.

– Jag är orolig för skolpolitiken om vi får ett maktskifte. Vi ska ändra på Jan Björklunds betygsystem, sa Gustav Fridolin.

Språkröret tog också upp migrationspolitiken, och rätten till familjeåterförening.

Ungern sätter inte gränsen för vad Sverige kan göra. Människor på flykt har rätt att återförenas med sin familj.

Efter invigningstalet höll språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin en presskonferens där de presenterade fem förslag för att minska nedskräpningen. Engångsartiklar av plast ska förbjudas, engångsartiklar oavsett material ska skattebeläggas och att slänga fimpar och snus på gatan ska kunna ge böter.