I grekiska hamnar väntar just nu ”Ship to Gaza/Frihetsflottan”, en konvoj med runt 350 aktivister från drygt 20 länder. Av de tio fartygen är två lastbåtar med bistånd. Resten är passagerarfartyg med aktivister, parlamentsledamöter, författare och blytunga tv-team från CNN, NBC och Al-Jazira.

Syftet är således inte bara humanitärt, utan uppenbart politiskt. Och sedan den förra seglatsen för drygt ett år sedan, som slutade blodigt, har tumskruvarna lossats något. Israel har lättat på den brutala blockaden, gränsövergången till Egypten vid Rafah är inte längre helt stängd. Men situationen är alltjämt akut i världens största utomhusfängelse.

I en viktig debattartikel på SvD:s Brännpunkt återvänder en rad debattörer till grundfrågan. FN, EU, Sveriges regering, den juridiska expertisen och i princip hela det internationella samfundet står eniga: Israels blockad är ett brott mot folkrätten. FN:s statistik visar att arbetslösheten i Gaza är 45 procent. Hälsovårdsmyndigheten i Gaza city har utlyst ett undantagstillstånd till följd av akut brist på livsuppehållande mediciner. Exportförbud råder och unga människor får inte läsa på universitet.

Ett tveksamt argument mot ”Ship to Gaza”, återgett på SvD:s ledarsida, är att en upprepning av förra årets blodbad kan stärka regimerna i Iran och Syrien. Men varför ska hot om israeliskt övervåld stoppa en fredlig solidaritetsaktion som syftar till att uppmärksamma ett pågående folkrättsbrott? Som om själva ockupationen och de regelbundna dödsskjutningarna inte ger regimerna argument nog.

En ledare i den israeliska vänstertidningen Haaretz understryker en besläktad svårighet. Den israeliska regeringens logik är enbart militär och har inte utrymme för den lösning som hade varit självklar för vilket annat land som helst: Undvik ytterligare en katastrof och eskortera konvojen i hamn. De bilderna skulle inte rulla länge på CNN. Men i stället väljer Israel att redan på förhand försöka skrämma utländska journalister, något som redan har av fördömts av Reportrar utan gränser och FPA (organisationen för utländska journalister i Israel, Västbanken och Gaza).

För Sveriges progressiva finns en viktig hemläxa att göra. Det räcker inte med att uppmärksamma ”Ship to Gaza” en gång om året. Socialdemokraterna kräver nu att regeringen Reinfeldt ska ge besked om ett erkännande av staten Palestina. Men enligt uppgifter till Aftonbladets ledarsida har frågan diskuterats i EU-nämnden, och då var utrikesminister Carl Bildt negativ till ett erkännande.

Efter ”Ship to Gaza” får inte Palestina försvinna från våra medvetanden, oavsett hur den arabiska våren utvecklar sig. Ockupationen ska brytas. Och när frågan om ett erkännande av Palestina når FN:s generalförsamling i höst, måste det ha byggts opinion över blockgränsen i Sverige. Då ska det vara omöjligt för en svensk regering att inte rösta ja.