Minitoppmötet på Harpsund, tågstrejken och fotbolls-VM. Allt hänger i hop.

Vägrarfrontens möte på Harpsund, den stora tågstrejken, fotbolls-VM. Veckans stora händelser diskuteras separat, men väcker lust att med knuten näve ropa: It’s the arbetsmarknaden, stupid!

På Harpsund levererades vaga försök till politiska uttalanden som gick i avregleringens och den fria marknadens tecken. Som högerpopulistisk knorr kom ett besked om att ”social turism” ska bekämpas.

Beskedet kom samma vecka som Dansk Folkeparti släpptes in i Tories reaktionära partigrupp ECR i Europaparlamentet. I Norge ska Høyre och Fremskrittspartiet införa förbud mot fattigdom tiggeri.

Men Europas huvudsakliga problem är inte brist på marknadsliberalism. Och brobygget till den främlingsfientliga extremhögern, tiggeriförbud och spökjakt på ”välfärdsturister” understryker att Europas höger blandar en obehaglig cocktail av kapitalism och populism.

För att få en bild av orsakerna till många av Europas problem bör blicken i stället vändas mot arbetsmarknaden. Rapporten ”Benchmarking Working Europe 2014”, som nyligen presenterades av Europafackets forskningsinstitut ETUI, bjuder på inte mindre än 93 tabeller och diagram.

En genomgående trend är hur den hårda krispolitiken i Europa, symboliserat av den europeiska planeringsterminen, har bidragit till sjunkande reallöner, fler deltidsjobb, mer osäkra anställningsformer, samt försämrade fackliga rättigheter. Bottenplattan utgörs av en explosionsartad ökning av arbetslösheten, som i EU28 har vuxit med 10 miljoner människor sedan 2008 (från 16.2 till 26.1 miljoner).

Utvecklingen oroar inte vägrarfronten på Harpsund. Men det är en brännande fråga även på svensk arbetsmarknad där en stark framväxt av tillfälliga anställningar redan fungerar som dragspel i många sektorer. Att Seko nu agerar mot de tillfälliga anställningarna är en välkommen motreaktion.

Villkoren på arbetsmarknaden är en huvudfråga även i kommersen och korruptionen kring ett VM. Ombyggnaden av Arena Corinthians, på vilken VM:s invigningsmatch spelades igår, krävde tre dödsoffer i arbetsplatsolyckor. Om inget görs åt de långt värre arbetsvillkoren som omgärdar arenabyggena i Qatar kommer 4 000 migrantarbetare ha mist livet när VM inleds i emiratet 2022.

I det smutsiga spel som gjorde Qatar till en storspelare i den globala fotbollen har Frankrike och ex-president Sarkozy en nyckelroll. Sarkozy införde skattelättnader för qatarier som investerar i franska fastigheter och företag. Ett franskt storföretag som har delägare i Qatar är Veolia Environnement – vars dotterbolag Veolia Transport ligger i konflikt med Seko.

På Harpsund träffas högerpolitiker som blandar en otäck cocktail. I Europa pressas löntagarna villkor. I Brasilien och Qatar dör byggnadsarbetare. I Sverige är Seko i konflikt med ett företag som har indirekta kopplingar till just Qatar.

Allt hänger ihop i en globaliserad värld och just därför är arbetstagarens ställning och rättigheter alltjämt en sådan viktig utgångspunkt. VM-sommaren 2014 måste frågan ställas: Har fackföreningsrörelsens kamp någonsin varit viktigare för att löntagaren också ska kunna vara människa?