Jesper Bengtsson, foto: Charles Ludvig

Krönika Att lova att inte rikta fler misstroenden mot regeringen om bara Morgan Johansson faller visar att man inte förstår hur oppositionspolitik bör fungera.

Här står vi nu, några timmar ifrån en tänkbar regeringskris. Eller i varje fall några timmar ifrån en misstroendeomröstning i riksdagen, där oppositionen vill avsätta justitieminister Morgan Johansson, vilket skulle leda till en regeringskris.

Det är märklig cirkus som dragits igång. Några timmar efter att Sverigedemokraterna fått förvånansvärt låga siffror i den senaste opinionsmätningen aviserade man misstroendefrågan.

De borgerliga partierna hakade på.

Antagligen hoppades de att debatten skulle hamna på frågor om gängbrottslighet och Morgan Johanssons roll som minister.

Menar Ebba Busch alltså att ministrarna sedan kan göra vad tusan som helst fram till valet och hon kommer ändå inte att bry sig?

Men ett misstroende riktas vanligtvis mot någon som gjort formellt fel. Brutit mot någon lag. Kört över riksdagen. Den som riktar ett misstroende mot en minister som inte gjort något annat än genomfört regeringens politik, får räkna med att det är regeringen som avgår om misstroendet går igenom.

Där har statsministern en poäng: hur skulle det kunna vara på något annat sätt?

Det hade Moderaterna och Kristdemokraterna inte räknat med, och plötsligt hängde hela frågan om Nato i luften. Kan en expeditionsministär verkligen slussa Sverige in i Nato? Vad säger det om svensk stabilitet i ett läge då just detta är en avgörande fråga?

Och hur tänkte de när de gav den politiska vilden Amineh Kakabaveh utslagsrösten över de här känsliga frågorna.

Det allra märkligaste var nog ändå Ebba Buschs utspel i helgens partiledardebatt. Hon lovade att inte rikta något mer misstroende mot en regeringsledamot innan valet om Magdalena Andersson offrade Morgan Johansson den här gången.

Jag var faktiskt tvungen att spola bandet och lyssna en gång till. Jo, hon sade faktiskt så. Det är ärligt talat så korkat att det inte riktigt finns dimensioner nog att förklara varför. Men låt mig göra ett försök.

Återigen: Misstroende riktas mot någon som gjort fel. Inte någon som driver den politik som utlovats. Det senare prövas bäst av väljarna. Att Ebba Busch har politiska synpunkter på Morgan Johansson är något hon kanske borde ha räknat med när hon gav sig in i politiken.

Men om Johansson faller av politiska skäl menar Ebba Busch alltså att ministrarna sedan kan göra vad tusan som helst fram till valet och hon kommer ändå inte att bry sig.

Med löftet om att inte rikta fler misstroenden mot regeringen om Johansson avgår visar hon att för henne är allt ett politiskt spel. Allt.

Hur det går?

Amineh Kakabaveh har i denna stund sagt att hon lägger ned sin röst. Då klarar sig regeringen med minsta möjliga marginal.

Det blir en oviss dag.