Ledare Åkesson hävdar att Lööf far med osanning när hon beskriver SD:s integrationspolitik. Men det är enkelt att kontrollera fakta.

SVT:s partiledardebatt i söndags tog fart när Annie Lööf kritiserade SD:s integrationspolitik. Lööf nämnde särskilt dessa SD-förslag:

”Kulturellt belastade områden ska jämnas med marken.”

”Gryningsräder mot flyktingar.”

”Utvisa hela familjer, mormor och lillasyster, för att storebror har begått brott.”

Åkessons avbröt Lööf med orden: ”Nu, hittar du bara på en massa smörja.”

Lööf undrade om Moderaterna hade satt upp någon röd linje 

Men hur ligger det till, finns belägg för Lööfs påståenden? Låt oss gå igenom punkt för punkt:

  • Ja, SD har vid flera tillfällen hävdat att det vore bra om utsatta områden ”rivs och avvecklas”. Vid en SD-presskonferens för ett år sedan där partiet fick kritiska frågor om just detta försökte Tobias Andersson, partiets rättspolitiska talesperson, att uttrycka sig aningen mer modest, men medgav att det ”sannolikt finnas byggnader som behöver raderas”.
  • Ja, SD har föreslagit att myndigheter genomför ”oannonserade gryningsräder” för att kontrollera människors boenden. Räderna ska särskilt riktas mot ”adresser där det misstänks bo fler än de som är bokförda där”.
  • Ja, i SD:s nya 30-punktprogram finns förslag om att hela familjer ska kunna utvisas om en person i familjen utför ett brott. Så här lyder punkt 16: ”Vid tillräckligt allvarlig brottslighet bör hela familjers uppehållstillstånd kunna återkallas /…/. Familjen utgör den minsta enheten i samhället, och de har ett gemensamt ansvar för att anpassa sig till svenska normer och värderingar.” I programmet öppnar SD också för att ekonomiska bidrag till familjer ska kunna dras in om något barn har begått brott och att personer med en ”asocial livsstil” ska kunna utvisas även om de inte utfört någon kriminell handling (punkt 15 och 21).

Åkesson är expert på att hävda att kritiker har fel i sak. Men den som synar korten ser att Lööfs inlägg stöds av fakta. Att kritisera någon för att inte hålla sig till sanningen är en allvarlig anklagelse. Men när Åkesson får tid att replikera struntar han i att förklara vad det var för fel på Lööfs påståenden. I stället angriper han i svepande ordalag Lööf för att låta som ”2010” och inte våga ställa tuffa krav på invandrare. Åkesson försäkrar också, sin vana trogen, att han inte är ”rasist”.

Kännetecknande för SD:s integrationspolitik är att dela upp människor i ”vi” och ”dem”. Karakteristiskt är också det oförsonliga ordvalet, bostäder ska ”raderas”, ”gryningsräder” ska genomföras och ”asocial livsstil” bestraffas.

Nu riktade sig Lööfs inlägg inte till Åkesson utan till Ulf Kristersson. Lööf undrade Moderaterna hade satt upp någon röd linje mot SD:s politik eller om dessa SD-förslag skulle kunna bli realiserade efter valet i september.

Ulf Kristersson svarade inte på Lööfs fråga. I stället gick han till motangrepp mot Lööf och menade att hon först borde städa upp i eget hus.

Summering. Två frågor blev obesvarade i SVT:s partiledardebatt: Åkesson, vad menar du med att Lööf har fel i sak? Kristersson, hotar SD:s förslag att bli verklighet efter valet eller har M satt upp någon röd linje mot SD?