Bild: stock.xchng

Två års ordförandeskap i Arktiska rådet går mot sitt slut. Sverige får nu hård kritik från Greenpeace: “Man har tagit myrsteg för syns skull”.

Under två års tid har Sverige hållit i ordförandeklubban i Arktiska rådet. Men nu riktas hård kritik mot vad Sverige har åstadkommit under ordförandeskapet:
– En regering som Sveriges har möjlighet att göra skillnad, men i stället har man tagit myrsteg för syns skull, säger Greenpeaces generalsekreterare Kumi Naidoo till Dagens Nyheter.

Han fortsätter:
– Historien kommer att peka ut dem som såg vad som höll på att hända och inte gjorde något åt det. Det jag har svårast att förstå, som förälder, är att de här politikerna själva har barn. Det är deras framtid som har förstörts.

På Arktis finns stora oljefyndigheter – men samtidigt skulle en oljeolycka i området kunna leda till en ekologisk kollaps. Inför att Sverige tog över ordförandeskapet hoppades många miljöorganisationer på att Sverige skulle driva på för ett förbud mot oljeutvinning i området. Så blev dock inte fallet.