Bild: Flickr/Alex Proimos.
Bild: Flickr/Alex Proimos.

VÅRDVAL Landstingsfullmäktige sade nej till vårdval reumatologi. Det innebär ett andra bakslag för alliansen under två dagar, sedan de rödgröna med stöd av SD igår fick igenom att upphandlingar i färdtjänsten ska ställa sociala krav.

»Seger för patienter och profession!« utropar landstingsrådet Erika Ullberg (S) på Twitter efter omröstningen om vårdvalet på onsdagseftermiddagen.

Som Dagens Arena kunde berätta i måndags har Sverigedemokraterna bytt fot i frågan om vårdval inom reumatologi. Efter att ha stött den borgerliga alliansen i januari, då Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att införa vårdval reumatologi valde SD nu att rösta för de rödgröna partiernas säryrkande i fullmäktige om att avbryta planerna på det nya vårdvalet.

– Vi har ju inhämtat en hel del information och vi stöder inte vårdval inom reumatologi, så vi kommer att rösta för att behålla vården i egen regi. Vi har tagit till oss av synpunkter från professionen där det finns ett kompakt motstånd mot det här så vi tycker att det väger tyngre, sade SD: gruppledare i landstinget, Dan Kareliusson, till Dagens Arena i måndags.

Både yrkesverksamma och patientorganisationer har riktat skarp kritik mot planerna på ett vårdval inom reumatologi. Men sjukvårdslandstingsrådet Marie Lundberg Schött (M) anser att fler aktörer inom reumatologi hade gjort det lättare att möta den växande patientgruppen för att ställa diagnoser och ge rätt behandling i tid.

– Det jag ser som positivt med vårdvalet är att det är enklare att ändra i den modellen i takt med nya innovationer och utveckling av vården, medan upphandlingar är tungrodda, sade Marie Ljungberg Schött till Dagens Arena.

På tisdagskvällen led alliansen nederlag i den omdebatterade frågan om villkoren för chaufförerna och kvaliteten på färdtjänsten. Då fick S + MP + V, med stöd av SD, igenom att krav på kollektivavtalsliknande villkor ska ställas vid upphandling av färdtjänst.