Bild: Flickr/Mr. Austin Frothinglosh
Bild: Flickr/Mr. Austin Frothinglosh

FÄRDTJÄNST Landstingsfullmäktige i Stockholms län röstade under tisdagskvällen igenom att ställa sociala krav i nivå med kollektivavtal vid upphandling av färdtjänst, rapporterar DN Sthlm. Beslutet kommer efter många års rapportering kring dåliga villkor för taxichaufförer inom färdtjänsten.

Dagens Arena har i många artiklar beskrivit hur villkoren för de som arbetar inom färdtjänsten, både inom Stockholms län och i andra delar av Sverige, pressats nedåt i upphandlingar som gått på lägsta pris.

Nu blir det en förändring, åtminstone i Stockholms län, sedan Sverigedemokraterna valde att stödja de tre rödgröna partiernas förslag i landstingsfullmäktige igår. Med den knappa röstmarginalen 73-71 fick vänstersidan igenom att det nu ska ställas krav på kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar av färdtjänst.

– Det är en skräll och fantastiskt att vi fått igenom det här med tanke på hur taxiförarna har haft det, säger Gunilla Roxby Cromwall, gruppledare för Vänsterpartiet till DN.

Som Dagens Arena rapporterade i måndags, riskerar allianspartierna att gå bet i ytterligare en för dem viktig fråga. Det beslut som hälso- och sjukvårdsnämnden klubbat igenom om att införa vårdval inom reumatologi ska nämligen upp till beslut igen i fullmäktige under onsdagen, och SD har meddelat att de även i den här frågan kommer att sälla sig till den rödgröna sidan och rösta för att stoppa vårdvalet.