Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid rådets mötet. Bild: skärmdump/Europeiska rådet.

utstationering Igår enades ministerrådet om nya regler som ska ge utstationerad arbetskraft lika lön som inhemska kolleger. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är särskilt nöjd med att så många länder har svängt i frågan om lika lön för lika arbete.

Efter att Europaparlamentets sysselsättningsutskott i förra veckan röstat igenom ett nytt förslag, var det igår dags för EU-ländernas arbetsmarknadsministrar att fatta beslut om nya regler för utstationering.

Det blev ett ja till de nya reglerna, som i huvudsak innebär att lika lön för lika arbete ska gälla inom EU för utstationerad arbetskraft, det vill säga arbetstagare som arbetar tillfälligt i ett annat EU-land.

Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är nöjd.

– Ja, det är en stor framgång, det känns jättebra. Det var ett av våra viktigaste vallöften som vi inte visste om vi skulle lyckas få igenom. Jag är särskilt nöjd med att vi fått en så bred överenskommelse, säger Ylva Johansson till Dagens Arena.

Så sent som förra våren var så många som elva EU-länder emot att höja lönekraven i utstationeringsdirektivet, och tog initiativ till ett så kallat gult kort riktat mot EU-kommissionen.

Enligt arbetsmarknadsministern har inte minst hon själv, men också kolleger från andra medlemsländer, varit väldigt aktiva i att få flera länder i Östeuropa att ändra inställning till kravet om lika lön för utstationerade.

– Frågan som från början var mest laddad, lika löner, stöder i princip alla nu. Det är den fråga som jag lagt mest krut på.

Hur har ni förmått länderna att ändra inställning?

– Det handlar om en diskussion om hur vi ska höja levnadsvillkor, och att det är diskriminering att behandla olika arbetstagare olika. Det har varit en ganska lång process, men alla mina kolleger tycker att klyftorna mellan länder och mellan olika arbetstagare är ett stort problem.

Har de här länderna fått något i utbyte mot att de ändrar inställning?

– Nej, det har handlat om en dialog.

Men tidpunkten för när de nya reglerna ska börja gälla blev längre fram än vad svenska regeringen hade önskat, nämligen om fyra år.

– Vi fick bland annat betala genom en längre genomförandetid, säger Ylva Johansson.

Vad som enligt henne orsakade störst konflikt under måndagens ministerrådsmöte var hur man skulle se på transportsektorn i förhållande till utstationeringsreglerna. Eftersom transporter är en per definition gränsöverskridande verksamhet har man inom EU valt att behandla den delen av arbetsmarknaden i ett eget paket.

– En del ville inte säga ja till utstationeringsdirektivet innan vi är klara med transportfrågan, säger Ylva Johansson.

I begreppet »lika lön för lika arbete« ingår också likabehandling för utstationerade när det gäller exempelvis OB, semestertillägg och andra lönerelaterade ersättningar.

Däremot kommer utstationerade, enligt rådets beslut, inte att omfattas av alla försäkringar och pensionsvillkor som inhemska arbetare har rätt till.

– Tjänstepensioner räknas inte med, och vissa försäkringar i svenska kollektivavtal kan nog stå utanför, säger Ylva Johansson.

På torsdag kommer EU-parlamentet att rösta om utstationeringsförslaget i plenum. Sedan inleds förhandling med medlemsländerna om hur det färdiga förslaget ska se ut.

När tror du att ni kan ro det här i hamn?

– Det är ordförandeskapet som håller i det, men jag tror att vi är klara innan årets slut, säger arbetsmarknadsministern.

Ungern, Polen, Lettland och Litauen röstade emot de nya utstationeringsreglerna under rådets möte, medan Storbritannien, Irland och Kroatien avstod från att rösta.