Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

JOBB Regeringens satsning på extratjänster har hittills bara gett en knapp sjättedel av de 31 000 jobb som utlovades. Och bara något tiotal har fått ett vanligt jobb efteråt, skriver Dagens Industri.

Det är på uppdrag av Moderaterna som Arbetsförmedlingen har tagit fram siffror över vilka resultat regeringens satsning på extratjänster har fått. Extratjänsterna är en arbetsmarknadsåtgärd som riktar sig till långtidsarbetslösa eller nyanlända, för att utföra arbetsuppgifter inom främst välfärden.

Idag har 4 600 personer en extratjänst och i maj hade 504* hunnit lämnat åtgärden. Av de har 111 personer gått vidare till en subventionerad anställning, och 41 har fått en vanlig anställning. Det rapporterar Dagens Industri.

– Det kan man inte kalla för något annat än ett fiasko, säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Dagens Industri.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till tidningen att regeringen håller fast vid målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

– Extratjänster är en viktig del av detta. Det har varit trögt i starten men nu ser vi att det växer till ganska snabbt, säger hon.

 

* Siffran har uppdaterats efter att Arbetsförmedlingen gick ut med information om att siffran 1 500, som fanns i Dagens Industris artikel, inte stämmer, utan ska vara 504.