mrjorgen

Sverige har fortfarande mycket långt kvar till jämställdhet, visar SCB:s nya publikation.

Sverige omtalas ofta som världens mest jämställda land. Men när SCB redovisar jämställdhetsstatistik i publikationen ”På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2012” pekar siffrorna snarare på ett fortsatt mycket ojämställt Sverige.

Till exempel är kvinnor fortfarande de som i stor utsträckning tar hand om barnen. 76 procent av föräldrapenningdagarna togs 2011 ut av kvinnor. Kvinnor och män jobbar ungefär lika mycket varje vecka – med en avgörande skillnad: Kvinnor lägger betydligt mer tid än män på det obetalda arbetet i hemmet.

Också på arbetsmarknaden är det stora skillnader. Var tredje kvinna jobbar deltid, jämfört med var tionde man. I nio av de tio största yrkesgrupperna har män högre månadslön. Den enda yrkesgrupp där kvinnor har högre lön än män är vård- och omsorgspersonal. Detta trots att kvinnor utbildar sig i högre grad än män.

Tittar man på alla aktiebolag i Sverige är 88 procent av alla styrelseordföranden män.

Kvinnor är mindre fredade också när de rör sig ute på stan. Nästan var tredje kvinna, 29 procent, i åldrarna 16–24 år väljer ofta eller ganska ofta en annan väg eller ett alternativt färdsätt av oro för att utsättas för någon typ av våld. För kvinnor i åldrarna 25–44 år är siffran något lägre, 22 procent.

Motsvarande siffra för män är 5 procent (för alla åldrar).

Läs hela SCB:s publikation här.