

Ökad jämlikhet kan sätta fart ekonomin
Fattigdomen ökar i nästan alla länder. Det är nytt. Vad ingen däremot blir överraskad av är att de rika bara blir rikare. Men opinionsmässigt verkar det faktiskt ut som vi närmar oss en vändpunkt.
Arena Essä Kan Dantes Den gudomliga komedin förklara Lars Noréns hårdföra personangrepp mot utvalda personer i sina dagböcker? Torsten Rönnerstrand ser ett samband, och kartlägger också författarens intresse för det judiska.
Nyhet Män och kvinnors ekonomiska jämställdhet är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna säger ansvarig minister Åsa Lindhagen. I dag tar hon emot Kommissionen för jämställda livsinkomsters delbetänkande.
Nyhet EU, däribland Sverige, tillsammans med USA och Storbritannien motsätter sig möjligheten för fattigare länder att själva börja producera billigare alternativ till medicinsk utrustning mot covid-19.
PODD | Daniel Suhonen avslutar sitt stora projekt om klass med en fet bok. Och gästar därför vår intervjupodd.
Arena Essä Hur kan det komma sig att covid-19 drabbar så olika? Något säkert svar finns inte, men däremot ett antal tänkbara förklaringar. Henrik Brändén reder ut hur allt hänger ihop.
Arena Essä Ministerrådet är EUs politiska hjärta. Det är här lagar stiftas och de nödvändiga kompromisserna utformas. Om detta forum ska fungera som kamratdomstol kommer den nödvändiga samförståndsandan att förgiftas, skriver Lars Anell.
Arena Essä Med sitt debutverk skrev Lydia Sandgren in sig i ”Den vetenskapliga oväldens anda”. Det vill säga ett verk som framtida forskare om 80-talets Göteborg inte kan undvika, skriver Torsten Rönnerstrand som ser många kopplingar till litteraturhistorien i hennes Samlade verk.
Arena Essä Trots att en fjärdedel av amerikanerna är katoliker är Joe Biden USAs blott andre katolske president. Katolikernas inträde i politikens finrum har utvidgat föreställningen om vilka som utgör majoritetsbefolkningen, skriver Svante Holmberg.
nyhet Det har inte funnits någon övergripande strategi för jämställdhet i EU sedan 2015. Men i veckan klubbade EU-parlamentet en ny.
a-kassa Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är oroad över de långa köerna till a-kassan, men det blir inga fler åtgärder i nuläget. Hennes bedömning är att det går åt rätt håll och att köerna kommer att minska.
a-kassa I början av hösten larmades det om extremt långa väntetider hos flera a-kassor. Men trycket är fortfarande högt, eller har ökat igen, hos flera kassor. »Jag kanske klarar mig i två, tre månader till« säger deltidsarbetande kocken Kalle Strandberg som väntar på a-kassa.
a-kassa Alfa-kassan har haft högt tryck och längst väntetider under corona. Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) hänger problemet ihop med underbemanning. Men så sent som 2017 kritiserade IAF Alfa-kassan för höga administrationskostnader – vilket ledde till att kassan minskade personalstyrkan.
jämställdhet Kvinnors och mäns inkomster påverkas alltmer jämlikt av föräldraskap. Men vid svår sjukdom för barnet ser utvecklingen annorlunda ut. Det visar två färska studier.
Arena Essä EU:s planer på att införa lagstadgad minimilön möter starkt motstånd i Norden. Ännu är frågan inte löst. Förslaget handlar dock inte bara om att säkra arbetares inkomstnivå utan ökar också kravet på en överstatlig finanspolitik i EU, skriver Thomas Janson, ordförande för ST:s avdelning i Regeringskansliet.
Covid-19 Regionerna vaccinerar sjukvårdspersonal och allt fler grupper vill nu få gå före i kön. Men samhällsnyttan kan ifrågasättas och dessutom frångår man behovsprincipen i hälso- och sjukvårdslagen. Det menar läkaren och epidemiologen Marie Holmqvist som efterlyser tydligare evidens för avstegen som görs.
corona Den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer under pandemin löpte ut vid årsskiftet – och kommer till skillnad från många andra tillfälliga stödåtgärder inte att förlängas. Beskedet förvånar och upprör.
PODD | Varför bry sig om hur SVT hanterar Trump? Och varför är Polen intresserad av svenska debattartiklar? Det snackar vi om i nya avsnittet av vår mediepodd.
Avtal 2020 År 2020 kom att präglas av pandemi, las-förhandlingar och en försenad avtalsrörelse. Enligt experterna har coronapandemin påverkat avtalsrörelsen, men inte entydigt åt ett håll. »Många varsel om konflikt, men färre utlösta stridsåtgärder« säger Anders Kjellberg.
Arena Essä När de digitala journalsystemen introducerades på 1980-talet blev det utan en funktionalitet som följde lagstiftningen. Detta ödesdigra vägval ligger bakom de säkerhetsproblem som finns i vården idag, skriver Fia Ewald.
Arena Essä Med all sannolikhet det mest politiska spel som skapats på kommersiell grund, byggt utifrån en varning inför framtiden. Daniel Mathisen har spelat extremt haussade Cyberpunk 2077.
Arena Essä Hur står det egentligen till med svenskan i Finland? Ja, även om det är viktigt att vakta hur landets språkrelationer utvecklas finns det inga större skäl för överdriven alarmism, menar tankesmedjan Magmas samhällsanalytiker Mikko Majander.
PODD | Yttrandefriheten och de stora internetjättarnas roll är heta ämnen. Men många glömmer att nya lagar och regler för sociala medier redan är på gång inom EU. Brysselbubblan har läst lagförslagen.
kolumnen Regeringen skulle kunna få igenom mandatperiodens sista budget även utan Liberalerna. Men då krävs en betydande vänstersväng jämfört med Januariavtalet, skriver Jonas Sjöstedt.
krönika Bilden av Sverige är motsägelsefull. Å ena sidan ses vi av andra och av oss själva som ett genomreglerat land – å andra sidan som alldeles för oreglerat för att stoppa coronapendemin. Det är hög tid för självrannsakan, menar German Bender.
Söndagskrönika Mängder av konspirationstroende amerikaner sörjer över den uteblivna sista minuten-kupp som kunde ha förhindrat att Joe Biden svurit presidenteden. Vissa känner sig lurade, andra tror att "stormen" kommer den fjärde mars. En sak är dock säkert – anhängarna har inte försvunnit bara för att deras man i Vita Huset har lämnat, skriver Jonas Cullberg.
Gästkrönika Sverige har varit förskonat från krig och samhällskriser. Har svenskarna den mentala motståndskraft som krävs för att hantera nuvarande och kommande utmaningar? Under pandemin bör vi alla ta tillfället i akt och försöka stärka vår resiliens, skriver Lisa Bjurwald.
Fredagskrönikan Boverket föreslås kartlägga vilka bostadssökande som marknaden väljer bort. Och det lär inte bli marknaden som anses vara problemet, spår Jonas Nordling.
Gästkrönika En domstol har fattat ett beslut som radikalt förbättrar Bidens möjligheter att uppfylla sina klimatlöften. Domen öppnar för presidenten att i praktiken införa en nationell utsläppslagstiftning för all elproduktion i hela USA, skriver Magnus Nilsson, miljökonsult, forskare och klimatpolitisk analytiker.
Gästkrönika Marknaden för privatundervisning har ökat kraftigt det senaste decenniet. Så även i Sverige. Föga förvånande har inte alla familjer råd att köpa tjänsterna. Det mest skadliga med utvecklingen, bortsett från den uppenbara jämlikhetsaspekten, är att det förstärker synen på att skolan ligger inom servicesektorn, skriver Petter Sandgren, gymnasielärare och lektor i pedagogik vid Stockholm universitet.
Krönika Få saker är så socialt stigmatiserat som dålig tandhälsa. Trots att Sverige är världsbäst på tandvård, finns det mycket som kan bli bättre. Det är därför jag med stolthet förbereder mig på att ge regeringen underlag till ett tandvårdssystem för ökad jämlikhet, skriver Veronica Palm.
Arena Essä Innebär rekryteringen av Mattias Svensson att Svenska Dagbladet tar ett extremt liberalt steg? Har tidningens politiska redaktör övergivit den traditionsrika och sansade röstens linje, undrar Bengt Olof Dike.
Fredagskrönikan Anders Jonsson har åkt på en rejäl restskatt. Vilket först gjorde honom lite sur, men han insåg snabbt hur gynnad han är som företagare.
Gästkrönika Under ett halvår fick sex intagna män, alla dömda för grova brott, lära sig uttrycka känslor i skrift. Magnus Utvik, som ledde skrivcirkeln, berättar om vad som hände inne på anstalten.
Arena Essä Nyfascism har länge fungerat som slarvigt skällsord, utan tydlig definition. Mike Enocksson benar ut dess historia, spår att ett nytt signalord kommer ta över, samt att det är hög tid att hitta en ny politisk skala.
Krönika Det amerikanska presidentvalet är över, men nu väntar den tuffaste utmaningen. Olika åsikter är visserligen demokratins livsluft, men om man inte kan enas om grundläggande fakta, vad händer då, undrar Kent Werne.
Arena Essä Vad vi gör i våra liv avgörs till stor del av vad vi gör på jobbet. Men om arbetet inte är utvecklande, vad gör det då med oss? David Eklind Kloos kommande bok handlar om detta, och vi publicerar här ett utdrag.