Bild: Flickr/Gnarls Monkey

Frihet i en ask känns inte längre som så. Snarare som att kvinnans sexualitet har så lågt värde att hon ska bita ihop och lida pin.

Du är 15 år och känner att du har fått frihet i en ask. Det kan närmast liknas vid en ungdomsritual. Du och dina närmaste tjejkompisar har fnittrande hjälpts åt att boka tid hos ungdomsmottagningen. Det är vår och förälskelse, folköl och grovhångel. Du vill ligga och det vill han med.

Det är mirakelpillret som hjälper mot allt. Graviditet, akne, mensvärk. Barnmorskan kommer att uppmuntra. Sekunder av allvar infinner sig när den obligatoriska frågan om blodproppar i släkten ställs. Men du är ung och odödlig. Barnmorskan förklarar att riskerna för de flesta är väldigt små.

Du är 18 år och det svider som fan. Du går till ungdomsmottagningen, till expertgynekolog ett, två och tre. Ingen kan förklara vad som är fel. Du klarar i perioder knappt av att sitta ner. Men trots att du förklarar för varje ny gynekolog du träffar vilka p-piller du äter gör ingen någon koppling. En månad efter att du slutat att äta pillren är problemen borta.

”Humörförändringar, nedstämdhet, minskad sexuell lust, huvudvärk, illamående, akne, bröstspänningar, oregelbundna eller uteblivna menstruationer och viktökning”. Det är biverkningarna som drabbar mer än en av hundra kvinnor som äter en av de vanligare p-pillerssorterna i Sverige. Frihet i en ask känns inte längre som så. Snarare som att kvinnans sexualitet har så lågt värde att hon ska bita ihop och lida pin. Lite sveda och värk får man tåla om man vill få sig ett ligg.

Du är 24 år och har lärt känna din kropp. Du sitter i en gynekologstol i en förort i Stockholm. Med trosorna nedhasade försöker du förklara för barnmorskan. Du gillar att känna att du vill ha sex. Du vill inte ha uttorkade slemhinnor och fem extra kilon. Vad du vill ha är en pessar!

Barnmorskan är tveksam. Går det kanske att pröva en ny sorts piller? Pessar är 50-tal – den moderna kvinnans frihet är att äta piller.

Det är nya tider och nya piller. Nu står det Yas på receptet. Blodproppsrisken råkar med de nya pillren vara aningen förhöjd. Men barnmorskan hejar på: ”Om du dricker mycket vatten och inte blir uttorkad är risken inte så stor.” Och så blev det ditt personliga ansvar att slippa undan en blodpropp.

I Frankrike pågår diskussioner om att förbjuda Yas (tillsammans med Yasmine) efter en rad uppmärksammade fall där kvinnor fått blodproppar av att äta pillret. När Läkemedelsverket får höra om den franska kritiken blir man förvånade över uppståndelsen: ”Det är absolut inga vetenskapliga data som har kommit fram. De här uppgifterna som man nu hänvisar till har varit kända i flera år och vi följer det här jättenoga.”

Över 12 000 kvinnor har i USA stämt tillverkaren av Yas och Yasmine för biverkningar. Så sent som förra året ledde 500 stämningar till en uppgörelse där företaget fick betala drygt 900 miljoner kronor i skadestånd. Känns det tryggt? I Sverige hämtades 5 458 572 dygnsdoser av Yas ut förra året.

Men tja, vad är väl en kvinnokropp värd?

Du är 27 år och sitter i gynekologstolen på nytt. Du vill verkligen ha ett annat preventivmedel än p-piller. Det vill din partner också – inte heller han tycker att det är särskilt kul med en flickvän som inte längtar efter sex. Barnmorskan skäller ut dig. ”Tänk om du blir gravid? Inget annat preventivmedel är lika säkert som p-piller.” Du är en vuxen kvinna, men anses trots det inte ha förmågan att ta hand om din egen kropp.

Efter rapporterna från Frankrike och en viktig granskning i Göteborgs-Posten meddelade Läkemedelsverket på onsdagen att man ska se över p-pillret. Men det handlar inte om en allvarlig oro för bieffekterna utan om ”att det var dags för en uppdatering”. Sällan framgår det med sådan tydlighet hur kvinnans kropp värderas lägre än mannens som när p-piller kommer på tal. Det är kvinnans ansvar att inte bli gravid, det är kvinnans ansvar att inte bli sjuk av pillret hon äter, det är kvinnans ansvar att hålla sexlusten vid liv.