Ruth Bader Ginsburg vid prisceremonin på Konserthuset. Bild: Judisk kultur

Ruth Bader Ginsburg Hon har blivit en feministisk legend och hennes liv kan ses i både en dokumentär och en spelfilm. På måndagen tog Ruth Bader Ginsburg, domare i Högsta domstolen i USA, emot Gilel Storch-priset på Konserthuset i Stockholm. 

 När den nu 86-åriga Ruth Bader Ginsburg började studera juridik vid Harvard var hon en av nio kvinnor i en klass bestående av 500 personer. De senaste 26 åren har hon varit ledamot i USA:s högsta domstol. Vägen dit går via en rad juridiska strider för jämlikhet mellan kvinnor och män.

Gilel Storch-priset får hon för »enastående insatser för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde«. Priset utdelas till minne av den svensk-lettiske mannen som lyckades rädda ett antal judar undan Förintelsen.

Som student under 1950- och 60-talet när »kvinnor inte var välkomna inom juridiken i USA« hade Ruth Bader Ginsburg inte en tanke på att hon skulle kunna hamna i Högsta domstolen.

– Jag drömde om att få ett jobb – inte att bli domare i Högsta domstolen, sa hon under ett samtal i samband med prisutdelningen.

I början var det mycket riktigt svårt för Ruth Bader Ginsburg att få ett jobb. Men i början av 1970-talet var hon med och startade upp Women’s right project, som en del av American civil liberties union (ACLU). Mellan 1973 och 1976 drev hon sex fall om diskriminering baserat på kön till Högsta domstolen, och vann fem av dem.

Ruth Bader Ginsburgs Sverige-besök hänger ihop med hennes längre vistelse i Sverige i början av 1960-talet. Då deltog hon i ett forskningsprojekt som studerade svensk lagstiftning vilket resulterade i boken Civil procedure in Sweden och att hon utnämndes till hedersdoktor vid Lunds universitet 1969 tillsammans med den svenske domare Anders Bruzelius.

Sverige var som litet land inte det mest attraktiva av länderna som skulle besökas i projektet.

– Jag tror att de tittade igenom listan över kvinnliga studenter, och tänkte att de kan göra jobbet även om det inte finns några kommersiella intressen, berättade Ruth Bader Ginsburg.

Ruth Bader Ginsburg berättade att hon blev påverkad i feministisk riktning av vistelsen i Sverige.

– Det första jag lade märke till var att kvinnor utgjorde 20 procent av studenterna, medan de var färre än fem procent i USA. Jag bevittnade också en rättegång i Stockholm där domaren, som satt i mitten av salen, var gravid i åttonde månaden, sa Ruth Bader Ginsburg om sina intryck.

Som en förebild för många unga, inte minst kvinnor, fick Ruth Bader Ginsburg, numera även kallad RBG, frågan om vilket råd hon vill ge till de som vill åstadkomma förändring.

– Du kan göra något som ligger utanför dig själv. Om du bara studerar för att ta anställning vid en advokatbyrå och få en bra lön blir du som en rörmokare, som utför sitt jobb skickligt. Men att vara professionell på riktigt innebär att använda sina kunskaper till att göra skillnad.