Det går bra nu. Så löd Jonas Sjöstedts budskap i ett nyhetsfattigt öppningstal på Vänsterpartiets 40:e partikongress. Partiet satsar i stället nästan allt på ett kort – motståndet mot välfärdsvinster.

Vilken musik inleder en vänsterpartistisk partikongress i Stockholm? Hiphop, givetvis. Även om duon Anaye – när de blickar ut från scenen över den stillasittande kongresspubliken – konstaterar att deras musik fungerar bättre på klubbar.

Annars började det precis som förväntat. Jonas Sjöstedt startade – en smula nervös, erkände han – på sin första partikongress som partiledare med att tala om Vänsterpartiets framgångar det senaste året. Han till och med uppmanade den fullsatta kongressalen på Münchenbryggeriet i Stockholm att luta sig tillbaka och njuta en stund – för att sedan börja blicka framåt.

Vänsterpartiet har, som tidigare konstaterats, vind i seglen just nu. De växer såväl i opinionen som i medlemsantal. Men framför allt har de påverkat samhällsdebatten om privata vinstuttag i skola, vård och omsorg. “Vi håller på och vinna debatten om vinster i välfärden”, menar Sjöstedt. Det var Sjöstedts omkväde i kongresstalet, och det kommer vara Vänsterpartiets mantra i valrörelsen.

Sjöstedt är inte lika skojfrisk som Lars Ohly, men han är tydlig. Den allra längsta applåden fick Sjöstedt när han betonade att Vänsterpartiet har ambitionen att regera med en rödgrön regering, men inte till vilket pris som helst. Det gillas av medlemmarna – men är ett högt spel. Får Vänsterpartiet inte gehör för sitt krav blir det inget av med ett eventuellt regeringssamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Och Sjöstedt markerade tydligt att en S-ledd regering där borgerliga partier (läs: Centerpartiet och/eller Folkpartiet) ingår har inget stöd att hämta från Vänsterpartiet.

Men exakt hur ett vinstförbud ska åstadkommas tekniskt eller hur många år det kommer att ta för att nå dit har inte ens Vänsterpartiet något svar på än. Ändå väljer de att satsa nästan allt på ett kort.

De kritiker inom partiet som är mot alla former av privata alternativ i välfärden blev tagna i örat av partiledaren i öppningstalet. “Kapitalet och det privata vinstintresset är vår motståndare, inte kooperativ och idéburen verksamhet med god kvalitet.”

Skillnaden mot Lars Ohlys sista kongresstal 2012 är stor. Den förre partiledaren gick till politisk offensiv mot Reinfeldt-regeringen och kritiserade skattesänkningar, regeringens omstöpta a-kassa och fas 3. Sjöstedt gör tvärtom. Okej, Anders Borg och Jan Björklund fick sig en känga för att de nu plötsligt försöker låta som vänsterpartister i välfärdsdebatten. Och Annie Lööf, menar han, bryr sig mer om direktörer än om kvinnorna när hon vurmar för de kvinnliga företagarna i välfärden.

Jonas Sjöstedts taktik verkar vara att tala om den egna politiken – och rikta udden mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vänsterpartiet är det riktiga gröna partiet och det enda riksdagsparti som vet skillnaden mellan höger och vänster.

Medan socialdemokrater och miljöpartister fightas med regeringen om mittenväljarna verkar Vänsterpartiet sikta på att fånga in de missnöjda rödgröna väljarna. Det verkar vara en väg som de vänsterpartistiska medlemmarna uppskattar. Och möjligt är det faktiskt en taktik som inte heller väcker några större sura miner hos samarbetspartierna i en eventuell rödgrön regering.