Tre raka frågor till Dagens Arenas Eric Sundström om Stefan Löfvens linjetal.

Stefan Löfven har hållit ett mycket bra kongresstal i dag. Nedan analyserar vi talets innehåll, framförande och frågetecken i korthet. Frågan är även vilka politiska konsekvenser som talet kan få, på kort och lång sikt.

På kort sikt – under den resterande kongressveckan – har Stefan Löfven stärkt sin ställning bland ombuden. Han gav SSU rätt och gav dem ”segern” i striden om 90-dagarsgarantin. Hans avsnitt om feminism var så starkt att en kompromiss om föräldraförsäkringen framstår som sannolik. Det borde vara omöjligt att tala om könsmaktsordning ena sekunden, och låta bli att använda föräldraförsäkringen för att bekämpa densamma något dygn senare.

Löfvens tal stärkte även hela partiledningens aktier i frågan om vinst i välfärden – även där framstår en kompromiss som bara innebär en viss skärpning av det liggande förslaget som trolig.

Möjligheten är därför att minnet av kongressen – i synnerhet inom socialdemokratin och på lite längre sikt – blir att jobbfrågan sattes i fokus och att Löfven valde att kompromissa sig fram genom de förväntade striderna. Samt att Löfven höll ett riktigt bra tal som gjorde att han tog några viktiga kliv till i arbetet med att framstå som Reinfeldts arvtagare. Löfven gör nämligen anspråk på att ersätta en populär regeringschef mitt under en europeisk kris.

Och där är vi inte ännu. Bra stämning på en kongress är en sak. Men på ännu längre sikt måste Löfven övertyga även väljarna om att han har ett alternativ till den förda politiken, att han har reformer som gör att alternativet kan realiseras, samt att Löfven själv är redo att axla statsministerrollen.

Han tog ett par viktiga steg på i dag i Göteborg. Fast många steg återstår.

__________________
Dagens Arenas nyhetsredaktör Yonna Waltersson ställer tre korta frågor till chefredaktör Eric Sundström om Stefan Löfvens linjetal.