Ljög Annie Lööf i Sveriges Radio? Det är det många som har undrat efter att hon försvarat Maud Olofssons beslut att inte infinna sig i konstitutionsutskottet på torsdagen för att svara på frågor kring Vattenfalls 97-miljardersköp av holländska Nuon.

I intervjun med Sveriges Radio uttalar Lööf sitt stöd till Olofsson och säger att hon under sin tid som ledamot i KU var med om att “andra inte dykt upp i utskottsförhör och liknande”:

– Under min tid i konstitutionsutskottet så var bland andra Göran Persson föremål för utskottets granskning och han valde då att inte infinna sig. I stället så var det då nuvarande ministrar och regeringsledamöter som infann sig.

Men Göran Persson har inte alls blivit kallad till utfrågning i KU efter att han avgått som statsminister. Så varför ljög Annie Lööf? I ett sms till Dagens industri skriver hennes presschef, Anna-Karin Nyman, att Annie Lööfs uttalande bygger på en missuppfattning.

”GP (Göran Persson) ombads lämna uppgifter skriftligt. Annies poäng är att han var inte i KU – man kan svara på frågor skriftligt, det gjorde GP och det har MO (Maud Olofsson) gjort. Skillnaden är att MO är kallad, det var inte GP”, skriver Anna-Karin Nyman.

Det låter anmärkningsvärt likt en efterhandskonstruktion. Inte heller är det första gången som Annie Lööf och hennes stab har farit med osanning. Det är på sin plats att påminna näringsministern och hennes stab om att en halv sanning – som en liberal ledarskribent har påpekat – också är en lögn.