Lördagens stora fråga är striden om föräldraförsäkringen. Men också andra saker hinns med. S-studenters stora stridsfråga om avskaffade studieavgifter gick igenom, efter ihärdigt kämpande. Nu fick S-studenter sin vilja igenom, tredje gången gillt på kongressnivå. Dessutom beslutade kongressen att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, något som S-kvinnor haft som en prioriterad fråga under kongressen.

Annars satte LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson mycket tydlig prägel på kongressen genom ett tal som hyllades med stående ovationer. Sannolikt inte bara för att en LO-ledare kan räkna med just det på en sossekongress utan också för att Thorwaldsson är kongressens kanske tryggaste talare, han  tycks stormtrivas vid podiet.

Genom att berätta om sin pappa, en arbetare som när han befarades ha fått lungcancer fick “behandling och total uppmärksamhet från 20 läkare och experter” på sjukhuset. Ett bevis på att Gustav Möllers paroll “bara det bästa är gott nog åt folket” faktiskt fungerade, ska pappan ha sagt till Karl-Petter Thorwaldsson. Med den utgångspunkten varnade LO-ledaren för en välfärd allt mer på väg mot tilläggsförsäkringar och abonnemangsvård, en mindre generell välfärd som gör skillnad på den med och den utan pengar.

Karl-Petter Thorwaldsson talade också om massarbetslösheten och de som hamnar utanför systemen när sjukförsäkringen eller a-kassan inte längre fångar upp dem. “Det är inte otur, det är borgerlig politik.” konstaterade Thorwaldsson.

För övrigt välkomnade han oenighet inom arbetarrrörelsen. Är det högt i tak ska ingen gå med ryggen krökt, menar Thorwaldsson och sammanfattar:
“Den dag vi slutar slåss om sakfrågorna inom arbetarrörelsen slutar vi att utvecklas.”

Något vi kanske får prov på när det blir skarpt läge om föräldraförsäkringskonflikten om någon timme.