Martina Huber/Regeringskansliet

I går fick vi veta det som alliansen så desperat velat hålla hemligt. Planen för hur de skulle agera om deras budget vann.

Efter SD:s besked att bryta praxis och fälla regeringens budget var vi många som ställde frågan till de borgerliga partiledarna: Om er budget nu vinner, vad ska ni göra då? Är ni beredda att regera ihop med SD?

Och om ni inte vill ta över regeringsmakten: Varför vill ni då att er budget ska vinna? Vad är poängen?

Trots att de tålmodigt svarade på frågorna blev ingen klokare. Det var en imponerande uppvisning i konsten att prata utan att säga något, att svara utan att ge svar, som nådde sitt crescendo under lördagsintervjun med Annie Lööf (C).

Vill du att er budget ska vinna omröstningen?
– Ja (bla bla om jobben, företagen, miljön, landsbygden)

Varför då?
– För den är den bästa (bla bla om jobben, företagen, miljön, landsbygden)

Hur kommer ni agera om er budget vinner?
– Alliansen och Centerpartiet kommer att rösta på vår budget och det är riksdagen som avgör vilken budget som kommer att vinna den omröstningen.

Men sedan då?
– Det är inte Centerpartiets uppgift längre att styra Sverige. Den som styr är Stefan Löfven och han har ett ansvar att få igenom sin budget. Får han inte igenom sin budget har han också ett ansvar för vad som händer sedan.

Men du måste ju agera på det sätt som är bäst för dina väljare. Hur tänker ni agera? På något sätt gör nu ju?
– Det som är bäst för mina väljare är (bla bla om jobben, företagen, miljön, landsbygden).

Och hur företräder du dina väljare bäst på onsdag?
– Det gör jag genom att rösta på alliansens budgetmotion.

Och sen?
– Efter det så är det faktiskt Stefan Löfven som statsminister som har ett ansvar för att hantera situationen.

Osv osv ad infinitum.

Men i går fick vi alltså veta det som alliansledarna så desperat velat hålla hemligt. Planen för hur de ska agera om deras budget vinner.

[adsanity id=202335 align=alignnone /]

I Expressens intervju med Annie Lööf talar hon plötsligt ur skägget.

– Den analys man kan göra av Stefan Löfven är att han sätter makten framför allt. Om han är en samarbetsman borde ett av förslagen kunna ha varit att låta alliansen, som fått igenom sin budget, bilda regering med Socialdemokraterna som stödparti. Då hade vi haft en regering som är erfaren, regeringsduglig och där vi har en bred majoritet. Men det har aldrig varit uppe på kartan för Stefan Löfven för han har varit mer intresserad av att sitta vid regeringsmakten än att hitta konstruktiva lösningar, och det har förvånat mig. Jag blev mycket överraskad, sa hon.

Jaså, DET var alliansens masterplan. Trots att man backat tio procent, trots att man inte blev största block, trots att väljarna tackat nej till fortsatt allianspolitik, så ville man alltså regera vidare MED allianspolitik, MED stöd av SD och MED valvinnaren Socialdemokraterna som ett hunsat lydigt stödparti.

Sicken plan.