Vad gör alliansen om deras budget får majoritet i riksdagen? Ingen vet. De borgerliga partiledarna gör allt – ALLT – för att slippa svara på den frågan.

Sverige kan stå inför en unik situation om regeringen inte får igenom sin budget. Vinner alliansbudgeten så avgår Stefan Löfven. Det har han gjort klart. Men vad gör egentligen alliansen om deras budget får majoritet i riksdagen?

Den frågan har journalister, väljare, twittrare och tyckare länge försökt få svar på. Och de borgerliga partiledarna har visat prov på ovanligt god flexibilitet i konsten att inte svara. Här några smakprov.

Redan ett par dagar efter valet fick Jan Björlund frågan hur de tänker agera om SD röstar fram deras budget. ”Jag tror inte på det där”, sa Björklund.

– Jag tror inte på det där. Alliansens budgetmotion kommer att innehålla krav på ökad arbetskraftsinvandring, skulle Sverigedemokraterna rösta på det är det ju bara för att ställa till kaos i Sverige. Skulle Åkesson på detta framkalla ett nyval bara genom att man medvetet ställer till med ett kaos så tror jag att väljarna kommer att straffa dem.

Den 26 november skaffade Jan Björlund ett twitterkonto.

jan_bjorklund_tweet1

I gårdagens tweet (nummer tio i ordningen) hoppades Jan Björklund att alliansen “vinner”.

jan_bjorklund_tweet2

Vad syftet med denna vinst är och vad alliansen ska göra med den är högst oklart. Förutom att deras budget “är den bästa”.

goran_hagglund_tweet1

Vad detta spelar för praktisk roll om de inte nu är beredda att regera med budgeten framgår inte. Men det är kul att vinna, tycker Annie Lööf.

annie_loof_tweet1

För Göran Hägglund verkar valrörelsen inte ha tagit slut. Han fortsätter att veva på om att de rödgröna inte “gett besked” om hur eller med vilka de ska regera.

goran_hagglund_tweet2

Fredrik Reinfeldt, som faktiskt fortfarande är moderatledare, lämnade en kommentar i början av november. Reinfeldt tycker läget är vore “allvarligt” om regeringen inte får igenom sin budget. Men att göra någonting för att förändra den situation som göra att detta allvarliga läge uppkommer tycker Reinfeldt inte är nödvändigt.

Foto: Skärmdump från di.se

“Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt ser allvarligt på den osäkerhet som råder. I en intervju med nyhetsbyrån Bloombergs tv-kanal säger han att Sverige ställs inför en ”reell kris” om den nya regeringens budget inte går igenom.

Fredrik Reinfeldt säger också att det vore ”mycket konstigt” om oppositionen inte röstade på sitt eget budgetförslag eftersom det behövs både en regering och en opposition i en demokrati. Han säger också till Bloomberg TV att han inte vill spekulera i hur Sverigedemokraterna kommer att rösta.”

Anna Kinberg Batra, som nu väntas ta över Moderaterna, lägger konsekvent allt ansvar på Stefan Löfven. Detta trots att alliansen konsekvent vägrat ta emot alla utsträckta händer från Löfven.

Foto: Skärmdump från svt.se

“Regeringen har uppmanat alliansen att lägga ner sina röster om SD väljer att frångå praxis och rösta för alliansens budget i slutomröstningen. Men Kinberg Batra tycker inte att det är oppositionens ansvar.
– Om regeringen inte får igenom sin budgetproposition i Sveriges riksdag, då är det regeringen som har problem. Stefan Löfven har åtagit sig att regera och styra landet, och då ingår att få igenom sin regeringsproposition, säger hon.”

Alliansens linje är klar: Svara inte på frågan. Skyll allt på Stefan Löfven. Göran Hägglund fortsatte att försvara färgerna i går på Twitter.

goran_hagglund_tweet3

Fotnot:
För den som vill ha en audiell upplevelse på samma tema rekommenderas varmt lördagsintervjun med Annie Lööf där hon visar prov på mycket god förmåga att göra en så kallad Maud Olofsson.