Det är sent på jorden. Regeringspartiernas fyra partiledare gästspelar som bekant hos makarna Johansson i Maramö och äter korv i direktsänd grillwebbteve, visar upp sig i erkänt folkliga plagget “jeans”, pratar om sammanhållning och hissar orange flagg. Samtidigt lanserar de arbetsgrupper och bjuder på superscoop av typen “vi ska ha en gemensam hemsida”.

Etertiden ägnas inte över huvud taget åt de samhällsproblem som statsminister Fredrik Reinfeldt sagt sig vilja angripa i och med att han tackade ja till mötet. I stället Göran Hägglunds twitpics på isterband och en hel del angrepp på oppositionen. Man pratar om att alliansen är det enda regeringsalternativet och man argumenterar från samtliga alliansledares håll om hur viktigt det är att man är förberedd när man kommer till makten. Man ska rakt in i en budgetproposition när valet 2014 är över och då måste mycket finnas på plats, därför borde oppositionspartierna bilda koalition eller lägga sig ner och dö, menar de fyra glada partiledarna i regeringen.

Man måste vara förberedd. Det upprepas som ett mantra. Och det kommer förstås att fortsätta så men rätt vad det är kommer någon slug jäkla murvel fråga sig – mellan korvtuggorna – hur alliansen förbereder sig inför det mest sannolika scenariot: att minst ett alliansparti, kanske två, hamnar utanför riksdagen. Hur ska de då regera? Hur ska de då leverera en budgetproposition? Med stöd av vem? Eller menar samtliga fyra partier att alliansen är det enda regeringsalternativet och att de inte är intresserade av att söka makten om inte alla fyra är med? Det vore ett intressant besked i så fall.

Man måste ju vara förberedd, betonar Fredrik Reinfeldt igen och igen och igen. Och om han verkligen anser att alla besked ska vara på plats redan nu vore det fint om han berättar hur han förbereder sig på att minst ett alliansparti lär åka ur.