Ledare Det blev inget besked på onsdagen heller. Skillnaden mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna är helt enkelt för stora.

Hur han än vrider och vänder på det går det inte att komma undan. Skillnaden mellan hur Ulf Kristersson lät under valrörelsen och hur det ser ut nu.

Då: partierna på min sida i politikenvar överens om de viktiga frågorna. Regeringsskiftet skulle gå snabbt, nya reformer levereras i rapp takt. Redan 1 november genom ett högkostnadsskydd för hushållsel. Kristersson lovade att gängvåld och skjutningar skulle tryckas tillbaka med införandet av bland annat visitationszoner och anonyma vittnen. Hur kritiserade och motbevisade de än var.

Nu: Liberalerna och Sverigedemokraterna kastar grus i regeringsbildningen. Inget av partierna vill ha med det andra, vare sig i regeringen eller med tjänstemän i regeringskansliet. Beslut från Liberalernas förra landsmöte går på tvärs med flera av den tilltänkta regerings nyckelförslag. Dessutom har SD hittills inte velat gå med på sänkningar av varken a-kassa eller social- och sjukförsäkringar. Vid onsdagens presskonferens meddelade Ulf Kristersson att han fått ytterligare två dagar för att kunna presentera helheten.

Ingen kan vara förvånad över att det drar ut på tiden. De fyra partierna var aldrig överens i centrala politiska frågor. Det visste Ulf Kristersson, det visste de andra partiledarna. Men i takt med att mätningarna blev allt jämnare svällde också självförtroendet. Och löftena. De var så överens. Det skulle gå så snabbt. Inte bli som efter valet 2018.

Ulf Kristersson har gått på myten om sig själv, liksom underskattat skillnaden mellan det möjliga och det önskvärda. Moderaterna är inte största parti i högerblocket, det är Sverigedemokraterna.