Magnus Manhammar

debatt Det är bra att Sverige ger plats för samtal om en lösning i Jemen. Nu bör Sverige även se över möjligheten att ställa upp med fältsjukhus för att undsätta skadade och sjuka i Jemen, skriver riksdagsledamot Magnus Manhammar (S).

Nu avslutas samtalen om Jemen och möjligheter till fred där på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm. Den humanitära situationen i Jemen är katastrofal.

Få har missat de senaste veckornas rapportering om svältande och döende barn. Bilderna är outhärdliga. Tiotusentals människor har dödats och miljoner har tvingats att fly. Konflikten har också lett till en akut mat- och medicinbrist. Enligt uppgifter från FN riskerar nära 14 miljoner människor svälta till döds.

Sedan konflikten inleddes har flera länder och grupperingar blandat sig i och Jemen har utvecklats till skådeplatsen för ett fruktansvärt proxikrig.

Utöver Iran på ena sidan och Förenade Arabemiraten samt Saudiarabien på andra sidan, finns också ett flertal sunniextrema grupper som har kopplingar till al-Qaida i området. Kärnan i konflikten ligger mellan de Iranstödda huthirebellerna och president Hadis styrkor.

I väntan på en lösning är det självklart att Sverige gör allt vi kan för att hjälpa civilbefolkningen.

Det är mycket bra att Sverige kan agera skådeplats för samtalen om en lösning i Jemen. Jag anser också att Sverige bör se över möjligheten att ställa upp med fältsjukhus för att undsätta skadade och sjuka i Jemen.

Sverige har i flera andra krigshärdar och konflikter under de senaste hundra åren ställt upp med fältsjukhus. Dessa insatser har skett under FN-mandat och man bör se över om så även kan ske den här gången.

Därför har jag skrivit en motion i frågan och jag hoppas att riksdagen antar den.

Sverige har under årtionden varit en självklar aktör då det gäller humanism och solidaritet i världen. Lidandet i Jemen är outhärdligt. Vi måste se till att det får ett slut.

I väntan på en lösning är det självklart att Sverige gör allt vi kan för att hjälpa civilbefolkningen.

Magnus Manhammar (S) är riksdagsledamot, Blekinge