Utanför någon av de sunkiga barerna på Andra långgatan i Göteborg blandas tobakslukten med den kalla luften. Jag är fel generation för både 80-talets punk och 90-talets indievåg. Det närmsta jag kommer är rökpauserna i utekvällar med vänner klädda i väl valda second hand plagg.

Fast jag själv inte röker är många av mina bästa minnen från de här stunderna. Samtidigt gör staten, med all rätta, allt i sin makt för att minska och i slutändan utplåna rökningen.

Jag vill föreslå en kompromiss.

I Nya Zeeland har det nya lagpaketet ”Tobacco endgame” trätt i kraft. Det skall sätta ett definitivt slut på rökandet genom att generation för generation förbjuda medborgarna att köpa cigaretter. Med mål att helt utplåna ovanan. Ett fantastiskt initiativ för landets folkhälsa men helt förödande för dess image.

Det är fantastiskt att vi mer eller mindre lyckats besegra rökning som folksjukdom i Sverige

För vad är cigaretten om inte en imagepryl. Från Hollywoodskådisar på svartvita planscher till rocklegender som Patti Smith eller varför inte trubadurer som Cornelis Vreeswijk. Personer som varit nästan otänkbara utan förföriska cigaretter mellan fingrarna eller sina rökfyllda konsertlokaler. De har alla inspirerat unga och gamla att leta sig utanför vardagen.

Som tur är måste inte vi i Sverige gå lika långt som Nya Zeeland. En annan del av deras strategi är att sätta en låg maxgräns för hur mycket nikotin som får finnas i cigaretter.

Rökningen är inte ett särskilt utbrett problem i vårt land men för de som röker har det fortfarande en allvarlig hälsoeffekt. Med krav på minskat nikotin skulle det bli mindre farligt att röka och mindre beroendeframkallande. Det är också bevisat att lägre nikotinhalt minskar rökning. Utan samma risk för beroende blir det lättare att ta en cigarett bara någon gång ibland.

Visst är det lite töntigt att bygga sin identitet med cigaretter, snus alkohol eller andra grejer som skadar ens hälsa. Fria från saker som skadar hälsan kommer vi aldrig helt vara. Det är fantastiskt att vi mer eller mindre lyckats besegra rökning som folksjukdom i Sverige. Men i en tid där vi ändå blir friskare och friskare är det faktiskt viktigt att vi unnar oss att njuta av livets goda.

Att begränsa cigaretternas nikotininnehåll kanske inte är lika punkigt som att Ebba Grön spelade låten Häng Gud i Uppsala Domkyrka. Men kan nog ändå räknas som en revolt i det lilla. Istället för att förbjuda och bekämpa det som är onyttigt kan vi uppmuntra en lite hälsosam svenssonhedonism. Jag hoppas nämligen att även framtida generationer tonåringar får leva ut sina drömmar om att vara unik exakt som jag. I väl valda second-hand kläder omgivna av cigarettdimma utanför någon sunkig bar.

Lowe Smith Jonsson