Alla förstår att sjukvård kostar pengar, oavsett vilket land det handlar om. Men jag vill ändå slå ett slag för att kalla den svenska sjukvården för gratis, för den är det för de som behöver den.  

Vilket ljud skulle du torteras till? I Alex och Sigges podcast pratar duon om hur amerikanska CIA använder olika ljud för att pressa olika personer. Även tortyr är anpassat efter individen.

Jag är osäker på vilket ljud som får mig att avslöja hemligheter, men jag vet vad som skulle användas för att plåga svensk höger.
Det är något som redan får dem att twittra upprört, vrida sig i plågor, skicka länkar om hur ekonomi fungerar och slita sitt hår som matadorerna i Tjuren Ferdinand på julafton.

Ljudet de skulle få höra är en kör av människor som upprepar att sjukvården i Sverige är gratis.

USA-korrespondenten Carina Bergfeldt twittrade ut en bild på en av sina sjukhusräkningar från USA, där summan landade på 170 000 svenska kronor. Men beloppet var inte det radikala i denna tweet, utan att hon också skrev: »Det finns länder där sjukvård är gratis och det finns länder där det inte är det«.

Det här gjorde att vissa såg rött. Högermänniskor svarade att vården i Sverige minsann är skattefinansierad, inte gratis! Just detta är en vanlig reaktion när det talas om gratis eller fri sjukvård.

Nu kanske ni tänker att jag är en ond torterare, som vill plåga 22-åriga moderater genom att sprida uttrycket gratis sjukvård.

Det klart att alla förstår att sjukvård kostar pengar, oavsett vilket land det handlar om. Sjukhussängar och utrustning skapas inte av Gud. Hjärtkirurger och sjuksköterskor arbetar inte utan lön. I Sverige finansierar vi det mesta av vården genom att betala skatt. Men jag vill ändå slå ett slag för att kalla sjukvården för just gratis.

Nationalencyklopedin beskriver att gratis innebär att det inte kostar något för den person som vanligtvis brukar betala i liknande sammanhang.

Med den definitionen går det absolut att säga att den svenska sjukvården är gratis för patienterna (med en parentes för eventuell patientavgift innan högkostnadsskyddet är uppnått, som ligger kring en tusenlapp per år).

För mannen som får sitt hjärta undersökt och opererat, ligger veckor på sjukhus och sedan får hjälp med efterkontroller är vården i princip gratis. Antagligen har han förvisso betalat skatt i sitt liv, men det är inte en självklarhet. Operationen får han ändå – utan motprestation.

Vården kostar, men är gratis för de som behöver den. Nu kanske ni tänker att jag är en ond torterare, som vill plåga 22-åriga moderater genom att sprida uttrycket gratis sjukvård.

Men det finns en annan anledning. Det finns ett brett stöd för den svenska finansieringsmodellen av sjukvård och välfärd. Människor tycker att det är rimligt att betala skatt för att mormor ska slippa oroa sig över att inte ha råd med en hjärnröntgen efter ett fall hemma.

Varje diskussion med högern om vård brukar börja med att de vill påpeka att vården inte är gratis, utan skattefinansierad. Sedan går det över till att de vill påpeka att skatterna är för höga, vården för dålig, och landar i en slutsats att skatterna borde sänkas så det går att spara pengar och kanske köpa sig vård när det behövs.

Och vid den slutsatsen har de flesta som lyssnar insett hur skadlig den högerpolitiken vore för vanliga människor. Ja, för alla oss som är tacksamma över gratis sjukvård.