Små länder som Irland eller Panama hade aldrig tillåtits bryta mot patentregler för mediciner. Men skatteflykt däremot är okej.

I kväll avslöjar Uppdrag granskning att Skatteverket särbehandlar inflytelserika svenskar. Programmets källa på Skatteverket hävdar att det görs återkommande.

Programmet avslöjar också att Nordea själva hanterat frågan om målvakter för sina kunder hos Panamabolaget Mossack Fonseca och dessutom begärt att en fullmakt bakdateras.

Nordeas vd Casper von Koskull har i Aktuelltstudion försvarat banken med att det finns »vissa internationella komplexa förmögenhetsbilder« som fortsatt motiverar målvakter i brevlådeföretag. Och därmed försäkrat kunderna om business as usual.

Skandalerna är inga jätteöverraskningar. Gränsen mellan laglig skatteplanering och skattebrott är fullständigt höljd i dunkel. Tydligen är målvakter i Panamabolag helt lagliga, även om människor i gemen till och med skulle anse att pengar bör förvaras i de länder där ägaren bor och beskattas. De godsägare som i förra Uppdrag granskning avslöjades med fingrarna i syltburken skyller på orimliga svenska skatter. Och staten utfärdar amnesti.

Bankers rådgivning av rika kunder är traditionellt en sorts barnvaktsverksamhet av mycket bortskämda barn och mot mycket bra betalning. Barn som tycker att nationella lagar inte gäller för dem. Jaha, du vill inte betala skatt till dumma staten? Då fixar vi det med ett brevlådeföretag i Panama. Aha, du är rädd att frugan ska kräva halva förmögenheten i skilsmässan? Lugn, vi styr upp en anonym stiftelse i ett skatteparadis. Du vill undkomma myndigheterna? Stiftelser på Cook-öarna har hittills inte ens den amerikanska regeringen lyckats spräcka i sin jakt på fällda ekonomiska storbrottslingar.

Har du pengarna kommer det finnas någon som vill hjälpa dig att bryta mot reglerna. Det gäller privatpersoner och det gäller bolag.

När du väcks på morgonen av larmet från din Iphone så har Apple hunnit skicka sina vinster till Irland. Du skickar barnen till skolan som ägs av ett riskkapitalbolag med säte i Luxemburg. På lunchen äter du en hamburgare på McDonalds som utreds för skattebrott via Luxemburg. Du ringer ett samtal med nolltaxeraren Tele2, surfar på Facebook som skattar på Irland, handlar på nätet på Ikea som ägs via Luxemburg och beställer en bok av luxemburgsbaserade Amazon som jagas av amerikanska skattemyndigheter. Du åker hem med din Volvo vars ägare nolltaxerar i Sverige.

Okej, men har påven en lustig hatt? Företags uppgift är ju att tjäna pengar. Ja, det stämmer och våra politiker är faktiskt de enda som kan minska skatteflykten. Gör de det?

När Europeiska Unionen räddade en desperat irländsk ekonomi efter finanskrisen 2010 med 85 miljarder euro, ställdes inga krav på nya skatteregler. Det kunde man ha gjort. Den mycket ansedda politiska journalisten Matthew Yglesias på Vox.com jämför med vad som hade hänt om Irland hade försökt underminera patentsystemet för mediciner, istället för skattesystemet. Det hade USA och europeiska regeringar aldrig tillåtit. Men politiska eliter i våra länder tillåter att skattesystemet undermineras, ja till och med vill att det sker, enligt Yglesias. Vissa områden regleras internationellt, medan andra lämnas därhän. Urvalet sker inte av en slump.

Panamadokumenten visar på ett åskådligt sätt hur regeringar tillåter att myglet frodas.